Kütüphaneci ve Filolog Emine Mihin Lugal vefat etti
Türk Kütüphaneciliği'nin duayen isimlerinden Filolog Mihin Lugal'in 97 yaaşında dünya hayatına gözlerini yumduğu açıklandı.
Uzun yıllar Türk Tarih Kurumu kütüphanesinde görev yapmış Filolog ve Duayen kütüphaneci yazar Emine Mihin Lugal'in ölüm haberini, Türk Tarih Kurumu, sosyal medya hesabından " Kurumumuzun emektar kütüphanecisi Mihin Lugal’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. İşine duyduğu saygı ve özverisiyle hatırlayacağımız merhuma Allah’tan rahmet; ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz" mesajı ile duyurdu.
Emine Mihin Lugal kimdir?
(d. 1925, ö. 29 09.2022)
Arapça ve Farsça uzmanı Filolog ve edebiyat âlimi Mehmet Necati Lugal'in kızı olan Emine Mihin Lugal, 63 yıllık çalışma hayatının 33 yılını Türk Tarih Kurumu’nda geçirmiştir.
1925 yılında Almanya’nın Hamburg şehrinde dünyaya gelen ünlü kütüphanecinin adı, Halk Hikayesi Kahramanı Şirin’in teyzesi olan kraliçe Mihin Banu’dan gelmektedir. Babası Mehmet Necati Bey, kızı doğduğunda Helmuth Ritter ile Genceli Nizâmî’nin Hüsrev ü Şîrîn Mesnevisi üzerinde çalışmaktaydı ve kızına ulu, yüce anlamına gelen Mihin adını verdi.
Mihin Lugal, anaokulu, ilkokul ve ortaokul eğitimini Almanya’da tamamladı. Ailesi 1939 yılında Türkiye’ye döndüğünde eğitimini Çamlıca Kız Lisesi’nde sürdürdü. 1944 yılında lise eğitimini tamamlayıp Olgunluk Sınavı’nı başarı ile geçtikten sonra Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Alman Filolojisi bölümüne kaydoldu.
1949 yılında üniversiteden mezun olan Mihin Lugal 1950’de o zamanlar Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi binası içinde yer alan Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’nde çalışma hayatına başladı. Mihin Lugal, 1942–1953 yılları arasında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Adnan Ötüken tarafından sürdürülen Kütüphanecilik Kursları’na katıldı. Kütüphane uygulamalarında edindiği deneyim, kurslarda kazandığı bilgi ve becerileri ile Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’nde "uluslararası yayın değişimi sistemi" ve "danışma hizmeti"ni uygulamaya geçirdi.
Mihin Lugal Kütüphane hizmetlerinin yanında Almancadan çeviri, kitap kritiği, bibliyografya çalışmaları ve sergiler düzenlemiştir.
Türk Tarih Kurumu’ndan 1980 yılında emekli olmasına rağmen sözleşmeli olarak 1983 yılına kadar kurumda fiilen çalışmayı sürdürdü. 1983 yılında Atatürk Kültür Merkezi kurulduğunda, Kurucu Başkanı Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı Mihin Lugal’in Kurum Sekreterliği görevini almasını sağladı. Kurum Sekreterliği görevinin yanı sıra, yeni kurulmuş olan bu Kurumda da bir araştırma kütüphanesi kurmuştur. Atatürk Kültür Merkezi’nde dört yıl görev yaptı.
IRCICA’nın direktörü Ekmeleddin İhsanoğlu’nun teklifi üzerine Mihin Lugal 1987 yılında IRCICA’da göreve başladı. Lugal, ulusal ve uluslararası 600 Kurum ile işbirliği sistemini kurmuş, Kütüphanede yine ulusal ve uluslararası 300 Kurum ile yayın değişimi programını oluşturmuştur. IRCICA Kütüphanesi’nde çalışan kütüphanecilere tüm bilgi ve tecrübelerini aktarmaya, onlara Kütüphane’de iş disiplininin önemini kavramalarını sağlamaya çalışmıştır. 2013 yılında IRCICA’dan ayrıldı.