Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Kuzey Buz Denizinden çıkan 13 bin yıllık arkeolojik kalıntılar

Denizler, bazı tarihi olayları aydınlatacak önemli hazineler saklıyor. Bu hazinelerin ne zaman, nerede bulunacağını kimse bilemiyor. Ama bazen dalgalar bu hazine parçalarının bir kısmını balıkçı ağlarına taşıyabiliyor. Tıpkı Hollanda'da olduğu gibi:

 

13.500 yıl önce oyulmuş bizon kemiği Kuzey Denizi'nden çıktı

Hollandanın en eski sanat eseri Kuzey Denizi'nin sularından çıkarılan 13.500 yıllık üzerine balıksırtı desenlere benzeyen zikzak şekiller oyulmuş bir bizon kemiği parçası.

Kuzey Denizi havzasında avlanan Geç Buz Devri avcı toplayıcılarından geriye çok az kanıt bulundu.
O kanıtlardan biri olan buzçağı sonlarından kalma kemik parçası, 2005 yılında Kuzey Denizi'nde avlanan balıkçılar tarafından yakalandı.

Antiquity dergisinde bu hafta başında; Luc Amkreutz, Alexander Verpoorte, Andrea Waters-Rist, Marcel Niekus imzaları ile yayınlanan "What lies beneath . . . Late Glacial human occupation of the submerged
North Sea landscape" (Altta ne yatıyor? Kuzey Denizi batıklarına göre geç buzul çağı insan manzarları) makalede imzası bulunan Arkeologların açıklamasına göre; bu durum, arkeolojik arşivler için kıtasal rafların son derece önemli olduğunu gösteriyor.

2005'te kıtanın sahanlığının Hollanda sınırlarında avlanan Hollanlı balıkçı teknesi, ağlarındaki balıkların arasında bir bizon kemiğini fark etti. Üzerine zikzak deseni oyulmuş kemik önce balıkçılarla iyi temas kuran bir koleksiyoncunun eline geçti. Koleksiyoner, kemiğin incelenmesi için Leiden arkeoloji müzesi uzmanlarından yardım istedi.

Karbon izotop analizi, bizon kemiği parçasının 13.500 yaşında ve hayvan kemiklerini süsleyen bir kültürün eseri olduğunu gösterdi

Şu ana dek Zikzaklı balıksırtı motifleri oyulmuş üç benzer obje keşfedilmişti. Galler'de bulunan bir at çenesi kemiği ile Kuzey Fransa ve Polonya'da bulunan geyik boynuzları.

Dutch News (Hollanda Haberleri) sitesine konuyla ilgili demeç veren Leiden arkeoloji müzesi tarih öncesi küratörü ve makalanin baş yazarı Luc Amkreutz, "Bu cisimlerin araç olarak kullanıldığını sanmıyorum. Sadece ritüel bağlamda üretildiğini düşünüyorum. İnsanlar süslenmiş at çene kemiğiyle başka  ne yapabilir ki?" diyor.

Luc Amkreutz; "Kemiğin üzerindeki dekorasyon, dönemin tipik bir geometrik motifi. Ancak motifin başlangıç kısmındaki özen ve itina sonunda kadar korunamamış. Sona doğru motif gelişigüzel işlenmiş. Sanki oymayı yapan kişinin motivsyonu kaybolmuş gibi" dedi.

Desenin ne anlama geldiği belli değil. Zikzak deseni; hareket, ritim, su veya simetriye ait bir sembol olarak yorumlanıyor.

13.500 yıllık Homo sapiens  kafatası parçası da. Kuzey Denizi'nden çıktı



Makalede ayrıca, 2013 yılında Kuzey Denizi'nden avlanan ve hemen hemen aynı dönemden kalma bir insan kafatası parçasından söz ediliyor. Bir kadına ait olabilecek parietal kemik, 13.000 yaşında ve Hollanma civarında yaşayan Homo Sapiens'in en eski örneklerinden olarak yorumlanıyorç

Bilim adamları ayrıca, kemik analizinden hareketle; anemiye ya da vitamin eksikliğine kanıt saylacak buluntulara rastladılar. Kafa parçasının DNA araştırması devam ediyor,

arkeolojikhaber.com