Anasayfa / Aktüel

Latmos ressamları mutluluğun resmini 8 bin yıl önce yapmış

Latmos ressamları mutluluğun resmini 8 bin yıl önce yapmış

Dr. Öğretim Üyesi Abuzer Kızıl, Latmos'taki kaya resimlerinde herhangi bir şiddet ögesi yer almadığına dikkat çekerek, 'figürleri incelediğimizde, mutlu insanlardan oluşan aileleri, şölenleri ve çeşitli ritüelleri görüyoruz' dedi.

 

Latmos bölgesindeki kayaların oyuklarında bulunan 8 bin yıllık tarih öncesi döneme ait kaya resimleri dikkat çekiyor. Bu resimleri diğer tarih öncesi çizimlerden ayıran şey ise mutluluğu resmetmesi.

Muğla ve Aydın il sınırında uzanan Beşparmak Dağları, antik ismiyle "Latmos" olarak biliniyor.

Latmos Dağları'nda 1994 yılında tarih öncesi dönemlere ait çizimler bulundu. 8 bin yıllık bu ilginç kaya resimlerinin kaşifi ise Alman arkeolog Anneliese Peshlow.

Hiçbir şekilde av, savaş gibi şiddet içeren sahnelerin yer almadığı, aile, şölen, dinsel ritüeller ve tanrıları simgeleyen figürlerden oluşan kaya resimleri, Anadolu'da son yılların en büyük tarih öncesi arkeolojik buluntuları arasında kabul ediliyor.

Bir bölümü Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan ve Bafa Gölü kıyısındaki Latmos, Hz. İsa ve 12 havarisinin fresklerinin bulunduğu Yediler Manastırı, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle de turistlerin, yürüyüş yapmak isteyen doğaseverlerin uğrak seyahat rotaları arasında yer alıyor.

Dr. Öğretim Üyesi Abuzer Kızıl: Hala keşfedilmeyi bekleyen kaya resimleri var

Ayrıca 8 bin yıllık geçmişe sahip olan kaya resimleri, Latmos'ta turistik işletmelerin duvarlarını süslüyor ve Milas'ta çeşitli takılar üreten sanatçılara ilham oluyor.

Latmos bölgesinde hala keşfedilmeyi bekleyen kaya resimlerinin bulunduğu görüşünü savunan Dr. Öğretim Üyesi Abuzer Kızıl, "Bizans Dönemi'ne ait manastır, kilise ve kale yapılarının bulunduğu Latmos, gizemli bir coğrafya ve yıllardır araştırmacıların ilgisini çekiyor. İnsanlık mirasına ev sahipliği yapan bu coğrafyada en ilgi çeken kültürel değerlerden birini tarih öncesi dönemlere ait kaya resimleri oluşturuyor. Kaya oyuklarında sert zemine sarı ve kırmızı renkte çizilmiş olan bu resimler, figür ve kompozisyon bakımından oldukça zengin... Resimlerde herhangi bir şiddet ögesi yer almıyor. Resimlerdeki figürleri incelediğimizde, mutlu insanlardan oluşan aileleri, şölenleri ve çeşitli ritüelleri görüyoruz" dedi.

Volkan Yıldız - www.yeniasir.com.tr