Lübnan'da 2400 yıllık megalitik yapılar keşfedildi
Polonyalı arkeologlar, kuzey Lübnan'daki arkeolojik araştırmalar sırasında MÖ 4. yy ortalarına tarihlenen, her biri yüzlerce kilo ağırlığında işlenmemiş taşlardan inşa edilen megalitik yapılar keşfettiler. Yapıların tapınak olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.
Varşova Üniversitesi Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi (CAŚ) medeniyet beşiği olarak tanımlanan Verimli Hilal (Mezopotamya) bölgesi içinde kalan Lübnan'ın Akkar vilayetinde arkeolojik araştırmalar gerçekleştiriyor. Kısmen dağlık, kısmen çok sayıda nehir vadisi ile dolu kısmen düzlüklerden oluşan Akkar coğrafyasındaki arkeolojik araştırmalarda uydu görüntülerinden de yararlanılıyor.
Ekipte görevli arkeologlar, her biri birkaç yüz kilogram ağırlığında, işlenmemiş taşlardan inşa edilmiş iki yapı keşfetti. Yaklaşık 5 X 10 metre ebatlarındaki yapıların kısa kenarları birer apsis (genellikle yarım daire planlı ve mihrap şeklinde kullanılan boşluk) içeriyor. Yapılar büyük dikdörtgen odalara ayrılıyor...
CAS arkeoloji ekibinde görevli arkeolog Zuzanna Wygnańska'ya göre yapılar kült tapınakları olarak kullanılmış olabilir. Binaların cenaze törenlerine hizmet ettiği düşünülmektedir.
Megalitik yapıların yakınlarında bulunan üzerinde kıvrılmış yılanlar ve başka hayvan figürleri bulunan kayalarında yapılarla ilişkili olduğundan şüpheleniliyor. Zuzanna Wygnańska'ya göre megalitik yapılara komşu kayalar da kült aktivitesiyle ilişkili olabilir.
arkeolojikhaber.com