Mahkeme Çakal Adam'ın Meksika Ulusunun Mirası olduğuna hükmetti
Meksika'da 30 yıl süren Çakal Adam davasını arkeologlar kazandı
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH:Istituto Nacional de Antropología e Historia), Tarascan kültürünün önemli bir arkeolojik parçası olan Tacámbaro'nun Çakal Adamı'yla (Coyote-man) ilgili davanın sonuçlandığını ve mahkemenin heykelin "ulusun malı" olduğuna karar verdiğini açıkladı.
30 yıl boyunca Hernández Ailesi'nin mülkiyetinde bulunan ve yasal sürecin ardından mülkiyeti Meksika Devleti'ne verilen tarihi heykelin INAH'ın Michoacán Merkezine teslim edildiği açıklandı.
1 metre 8 santimetre yüksekliğinde ve 45 santimetre genişliğinde Bazalt üzerine oyulmuş heykel, tahta oturmuş halde tasvir edilen ortalama bir insan boyutlarında çakal-insan tasvirini içeriyor.
Heykel, Meksika'nın Michoacán eyaletinin Tacámbaro ilçesinin Codallos kasabasının Llanos de Canícuaro mahallesinde drenaj amacıyla yapılan kanal inşaatı sırasında bulunmuştu.
Heykelle ilgili mahkeme kararı, INAH Michoacán Merkezi tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Toplantıda konuşan INAH Michoacán yöneticisi Marco Antonio Rodriguez Espinosa ve Tacámbaro de Codallos belediye başkanı Artemio Moriya Sánchez, 30 yıl süren mahkeme boyunca, Ulusal Tarihi Miras olan heykeli evlerinde koruyan ve dava sonucu açıklandıktan sonra görevlilere teslim eden Hernández Ailesine teşekkür ettiler.
INAH eyalet temsilciliğinin Hukuk Departmanı başkanı Roberto Castillo Ceja, Tacámbaro'nun Çakal Adamı'yla (Coyote-man ofTacámbaro) ile ilgili davanın 19 Ocak'ta sonuçlandırıldığı, mülkiyet hakkı talep eden aileden sapasağlam alınan heykelin,Federal Anıtlar ve Arkeolojik, Sanatsal ve Tarihi Bölgeler Yasası tarafından öngörüldüğü şekilde Meksika Hükümeti'nce korunup, sergileneceğini açıkladı.
Çakal adam heykelinin önemini açıklayan Arkeolog José Luis Punzo, "Tarascan uygarlığı (diğer adıyla Purépecha), Klasik Sonrası Dönem'in (MS 1400-1521) bir Mezoamerikan uygarlığıydı ve 75.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan batı Meksika'nın büyük bölümüine egemen oldu. Onların yaşadığı kentlerdenTzintzuntzan ve Ihuatzio'da çakal tasvirleri ve bir düzine çakal adam figürü bulunmuştur.Formları Tacámbaro'dakine çok benziyor, ancak onlar daha küçük boyutlarda ve boyları 40 ila 50 santimetre arasında. Relacion de Michoacán'ı yazan Tzintzuntzan'ın son lordlarının Uacúsecha, yani 'kartalın soyu' olduğunu biliyoruz.Bunun yanında, bu heykellerin çoğunun bulunduğu, 'çakalların yeri' anlamına gelen Ihuatzio, Pátzcuaro Gölü üzerinde başka bir büyük şehir vardı.Hipotezlerden biri, çakal adam heykellerinin, Uacúsecha tarihi yazılmadan önce bile burayı yöneten bir hanedanı temsil edebileceğidir” dedi.