Manisa'daki Fatih Kulesi'nin restorasyonu için imzalar atıldı
Osmanlı Şehzadelerinin yetiştirildiği Saray-ı Amire’nin ayakta duran tek binası tarihi Fatih Kulesi'nin restorasyon çalışması için Manisa Valiliği makamında protokol imzalandı.
Osmanlı zamanında padişahların yetiştirildiği Saray-ı Amire’nin tek ayakta duran tarihi yapıtı olan tarihi Fatih Kulesi'nin restorasyon çalışması için Manisa Valiliğinde protokol imzalandı.
Protokol imza törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Türk Kızılayı Manisa Şube Başkanı Cemal Kahraman ve protokol üyeleri katıldı.
Burada konuşan Vali Güvençer, Fatih Kulesi'nin Osmanlı zamanında şehzadelerin ve padişahların yetiştiği Manisa'daki Saray-ı Amire'den kalan tek tarihi yapıt olduğunu, burayı yeniden ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirtti.
Bu yapının kullanım hakkının 1955'te Türk Kızılayına verildiğini, tapunun halen bu kurumda olduğunu, protokol çerçevesince proje çalışmalarına hemen başlanacağını ifade eden Güvençer, protokol kapsamında kullanım hakkının 10 yıllığına Manisa Valiliğine devredileceğini, 3 yıllık restorasyon çalışmasının ardından tarihi yapının vatandaşların hizmetine sunulacağını kaydetti.
Tarihi yapının 3 kattan oluştuğunu ifade eden Vali Güvençer, restorasyon çalışması bittikten sonra birinci katında Türk Kızılayının tarihi geçmişini, ikinci ve üçüncü katında ise Manisa ile Saray-ı Amire'nin tarihi anlatan fotoğraf müzesinin olacağını dile getirdi.
Açıklamanın ardından protokol imzalandı.
- Manisa Fatih Kulesi
Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Süleyman Çelebi’nin I390'da başlayan şehzadelerin Manisa’ya gelişleri lll. Mehmet’in 1595’te tahta çıkmasına kadar devam etti. 175 yıl şehzade sancağı konumunda olan Manisa’da şehzadelerin kaldığı bir saray zaman içinde kısım kısım inşa edildi. Şehzadelerin sancaklarda eğitime alınası geleneğinin kalkmasının ardından Manisa Sarayı Saray-ı Amire yavaş yavaş tahliye edilmeye ve kaybolmaya başladı. Son olarak Yunan işgalinde geriye kalan parçaları da yanarak yok oldu. Geriye sadece Fatih Kulesi Köşkü dediğimiz yapı kaldı. Yapı farklı zamanlarda onarımlar ve birçok fonksiyonla kullanıldıktan sonra 1 Kasım 1955'te Maliye Hazinesi tarafından Türkiye Kızılay Cemiyeti tüzel kişiliğine verildi. Kızılay sayesinde yıkılmaktan kurtulan yapı uzun yıllar Kızılay Şubesi olarak hizmet verdi. Manisa Sarayı'ndan sağlam ve kullanılabilir durumda kalan tek yapı olarak günümüze kalan yapıda çeşitli değişiklikler olmasına rağmen ana gövde sağlam şekilde günümüze ulaştı.
Yapılan protokolle kulenin, Manisa Valiliği tarafından Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Kızılay Manisa Şubesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile restore edilip Saray-ı Amire Tanıtım Müzesi olarak hizmete açılması hedefleniyor. Yapının içinde ayrıca Kızılayın tarihi sürecenin anlatıldığı bir bölüm olması planlanıyor.
Zekeriya Güneş- AA