Marawah Adaları arkeoloji kazılarında Neolitik taş yapı kalıntıları ortaya çıktı
Abu Dabi'nin Marawah Adaları'nda bulunan arkeolojik bulgular, Neolitik dönemden bu yana alanda yerleşim olduğunu gösteriyor.
Marawah Adası'ndaki Abu Dabi Kültür ve Turizm Bakanlığı (DCT)'nın ekipleri tarafından yürütülen son arkeolojik kazılar, Abu Dabi'nin Neolitik sakinlerinin mimarisi, sanatı ve teknolojisi üzerine çarpıcı yeni buluntular ortaya çıkardı.
Şubat ve Mart aylarında beş hafta boyunca arkeolojik kazı gerçekleştirilen Marawah, Abu Dabi şehrinin batısında 100 km ve Mirfa limanının yaklaşık 25 km kuzeybatısında yer almakta.
Kazı alanı, adanın güneybatı kesimindeki Ghubba köyünün hemen batısındaki kayalık kireçtaşı platosunun üstünde yer almaktadır. İlk olarak 1992 yılında adanın arkeolojik bir araştırması sırasında keşfedilen site, yıkılmış Neolitik taş yapı kalıntıları olarak görünen en az yedi höyükten oluşmakta.
DCT Abu Dhabi Başkanı Mohamed Khalifa Al Mubarak, kazıda çalışan arkeologların kaydettiği ilerlemeyi görmek için 18 Mart'ta Marawah Adası'nı ziyaret etti.
Al Mubarak, "Marawah Adası'nda sürdürdüğümüz devam eden arkeolojik kazılar büyüleyici ve keşifleri ortaya çıkarmaya devam ediyor. Abu Dabi DCT'de, bölgemizin bu geçmişini oluşturan miras alanlarını korumaya, tanıtmaya ve korumaya çalışırken, gelecek nesiller hakkında bilgi verebilmeleri için Marawah Adası, tarihimizden daha fazla ortaya çıkmış geçmişimizin çarpıcı kanıtlarını sunmaya devam ediyor." dedi.
Daha önceki arkeolojik kazılar, bölgedeki daha küçük höyüklerden birine odaklanmış ve iyi yapılmış, üç odalı bir taş yapı ve çok sayıda önemli buluntu ortaya çıkarmıştır. Bunlar arasında, halkın Louvre Abu Dhabi'de sergilenen görebildiği ithal bir seramik vazo ve şu anda Qasr Al Hosn'da sergilenen çakmaktaşı ok uçları ve inci istiridye kabuğu düğmeleri yer alıyordu. Alınan diğer buluntular arasında çok sayıda sıva damar parçası, kabuk ve taş boncuklar, deniz kabukları, balık kemikleri, ceylan ve kazıklardan gelen memeli kemikleri ve yunuslardan gelen cetacean kemikleri yer almaktadır.
2017'den bu yana alanda genişletilmiş kazılar yapıldı ve bunlar çok sayıda taş yapının varlığını ortaya çıkaran en büyük höyük üzerinde yoğunlaştı. Yakın zamanda tamamlanan kazı sezonu, bu eşsiz binanın çevresinde bulunan olağanüstü bir eser yelpazesiyle bu höyüğün tamamını başarıyla ortaya çıkarmıştır. Bunlar arasında çok sayıda taş ok ucu ile dekore edilmiş ve bezemesiz alçı kabı parçaları bulunur. Alçı kap parçaları zengin bir şekilde boyanır ve BAE'de henüz bilinen en eski dekoratif sanatı temsil etmektedir.
Alandaki farklı katmanlardan kömür parçalarının radyokarbonla tarihlenmesi, alanın yaklaşık 8.000 yıl ile yaklaşık 6.500 yıl arasında işgal edildiğini göstermektedir.
Nour Salman - Esmeralda Angun - Emirates Haber Ajansı