Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Marcellus Marcus Claudius Marcellus

Marcellus Marcus Claudius Marcellus

 

1. Marcellus, Marcus Claudius: MÖ 268-208. Roma’nın en göze batan komutanlarından.

II. Pön Savaşı’nda (MÖ 218-201) büyük yararlılıklar göstermiş, MÖ 212’de Syracusae’yı ele geçirmiştir (fethi izleyen yağmada Roma’ya çok sayıda sanat eseri götürülmüştür). Lokroi Epizephyrioi’yi geri almaya çalışırken MÖ 208 yılı konsüllüğünü paylaştığı Romalı komutan ile birlikte pusuya düşmüş ve öldürülmüştür. Tarihçi Livius onun başarılarını abartmış olmakla birlikte, beş kez konsül seçilen Marcellus ‘Roma’nın kılıcı’ lakabını hak etmiştir.
 

2. Marcellus, Marcus Claudius: MÖ 45. Romalı devlet adamı. Senatonun tutucu kanadının önde gelen üyelerindendir, Iulius Caesar’a karşı yürüttüğü muhalefetle de tanınır. Pompeius ile Caesar arasındaki mücadele başlayınca Pompeius’un birliklerinin bulunduğu Yunanistan’a gitti ancak aktif bir rol almadı. Tharsalos Çarpışmasından sonra Lesbos Adası’ndaki Mytilene’ya çe­kildi, burada hatiplik ve felsefeyle uğraştı. MÖ 46’da Caesar tarafından Ro­ma’ya dönmesine izin verildi. Cicero bu gelişmeden duyduğu memnuniyet üzerine Pro Marcello adlı söylevini yazdı. Ancak Marcellus dönüş yolunda Piraeos yakınlarında öldürüldü.

3. Marcellus, Marcus Claudius: MÖ 42-23. Augustus’un kız kardeşi Octavia’nın oğlu. Oğlu olmayan Augustus kendi yerine Marcellus’un geçmesini planlamıştı. Bu amaçla onu evlat edindi ve kızı Iulia ile evlendirdi (MÖ 25). Ancak Marcellus MÖ 23’te hastalanarak öldü. Dio Cassius daha önce Augustus’u iyileştiren ve ödül kazanan Antonius Musa adlı bir doktorun Marcellus’u iyileştiremediğini yazar. Augustus’un yaptırdığı anıt me­zara ilk gömülen kişi oldu. Octavia oğlu adına bir kütüphane, Augustus ise bir tiyatro yaptırdı. Şair Propertius Marcellus’un ölümünün ardından yas tu­tar, Vergilius onu soylu Romalılar arasında anar.