Mardin Müzesi'nin efsane müdürü arkeolog olarak Bayburt'a sürüldü
Mardin Müze Müdürlüğü döneminde kentin tanıtımında sıçrama yaşatan, dünya çapında ses getiren çoğu ödüllü etkinlikler ile başarılara imza atan ve önemli arkeoloji keşifleri gerçekleştiren Mardin Müzesi eski Müdürü Nihat Erdoğan, arkeolog olarak Bayburt'a tayin edildi.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararı ile Müze Müdürü Nihat Erdoğan, başka birimde görevlendirilmiş ve yerine vekaleten Mehmet Deniz atanmıştı. Mardin Müzesi Müdürlüğünden şaşırtıcı şekilde azledilen Nihat Erdoğan şimdi de Bayburt Müzesine arkeolog olarak tayin edildi.
Göreve geldiği andan itibaren kent halkının sevgilisi haline gelen Nihat Erdoğan, müze faaliyetleri ile kent halkının yaşamını adeta birleştirerek kısa zamanda kent tarihinin efsane isimleri arasında yer almıştı. Yapılan etkinliklere halkın katılımı sağlamanın ötesinde, kent halkınına gelir kapıları da açmayı başaran Nihat Erdoğan, Mardin'e yeni müzeler açacak koleksiyonlar oluşturmayı da başarmıştı. Öyle ki bu çalışmalar sonunda Mardin halkının gözünde Nihat Erdoğan, Ammu Faysal (Faysal Azabo) gibi yaşayan efsane haline gelmişti.
Bu nedenle onun ani kararla görevden alınması ve hakkında karalama haberleri yayınlatılması kent halkı tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı.
Hakkında bazı yerel ve ulusal medyada bazı iddiaları yer almış ama bu iddiaların doğru olmadığı ve karalama amaçlı olduğu ortaya çıkmıştı. Bayburt Müzesi'ne tayin vakasının da siyasi bir karar olduğu iddia ediliyor.
Hakkındaki haberler asılsız çıkan ve olumsuz herhangi bir müfettiş raporu ile verilen bir disiplin soruşturma cezası bulunmayan Mardin Müzesi eski müdürünün Bayburt'a tayiniyle ilgili de iki ayrı iddia ortaya atıldı. Birincisi Mardin'in yeni yöneticilerinin ondan rahatsız olması, diğeri ise geçtiğimiz aylarda boşandığı eşinin siyasi kulisleri...
Nihat Erdoğan'ın Mardin Müzesi olduğu dönemde neler olmuştu?
Fotoğraf: arkeolojikhaber.com
Müze Müdürü iken geçici olarak görevden alınan ve ardından Bayburt'a arkeolog kadrosu ile gönderilen Nihat Erdoğan döneminde, Mardin Müzesi; dünya çapında ses getiren önemli etkinliklere imza atmış, yaşayan canlı müzeye dönüşmüştü. Mardin ise her biri halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen festivaller kentine dönüşmüş ve Dünya ve Türkiye'de zaten yüksek olan itibarını katlamış ve tanıtımda sıçrama yaşamıştı.
Mardin Müzesi onun müdürlüğü döneminde ‘’Eğitim Etkinlikleri Projesi’’ ile Sidney’de 176 ülke müzesini geride bırakarak dünya birinciliği almıştı. 2016 yılında ise “Europa Nostra” juri özel ödülünü alarak “Müzeler yaşamları değiştirebilir!” sözünü ülke sınırlarının ötesine taşımıştı.
Ilısu Baraj Projesi şantiye alanı kurtarma kazıları (Dargeçit) başta olmak üzere, Dara Antik Kenti, Nusaybin Mor Yakup Kilisesi, Mardin Kalesi ve Cizre Burca Belek kazıları gibi onlarca arkeolojik kazı çalışması, profosyonel arkeoloji ekipleri kurarak yürüttü.
Sodes projesi ile müzenin önünde otopark olarak kullanılan alanı Arkeoparka çevirdi ve Müze Eğitim Projesiyle 150.000 çocuk kültürel miras ve müze eğitimleri aldı.
7 kez Uluslararası Uçurtma Festivali düzenledi ve binlerce çocuk kendi uçurtmalarını yaparak uçurdu. Festival ve uluslararası katılımcıları sayesinde kent turizmine büyük katkılar sunuldu.
4 kez düzenlediği Bilali Şenliği sayesinde, terk edilmiş ve geleneğini unutmuş Bilali Köyü tekrar özüne dönerek değer kazandı.
3 Aralık Dünya Engelliler gününde düzenlenen “Engelsiz Mardin Engelsiz Müze” etkinliği ile konuya dair farkındalık oluşturuldu ve engellilerin de engelleri aşarak müzeyle buluşması sağlandı.
4 kez Uluslararası Mardin Masalcılar Buluşması düzenlenerek, binlerce çocuk ve yetişkin masal ve müzik dinletileri ile buluşturuldu.
2 kez Uçan Halı Çocuk Müzik Festivali ile binlerce çocuk sanat atölyeleri ve müzik etkinlikleriyle buluşturuldu.
Açık Hava Sinema Günleri etkinliği çerçevesinde, ücretsiz onlarca film gösterimleri düzenledi.
Arkeoparkta Bir Gün Sodes projeleri, Müzeler Yaşamları Değiştirebilir Tübitak Projesi, GAP Çocuk Kütüphanesi Projesiyle dez avantajlı çocuklar müze eğitim çalışmalarına dahil edildi.
Çağdaş Sanat Konuşmaları, Arkeoloji Konferansları düzenleyerek akademisyen, sanatçı, şair ve yazarları her kesimden katılımcılarla buluşturdu.
Geleneksel Karagöz ve Hacivat günleri düzenleyerek, şehrin pek çok merkezi noktasında karagöz atölyeleri ile birlikte, hacivat ve karagöz gösterimleri düzenledi.
Yüzlerce sanatçı, müze ziyaretçisiyle sanat galerisinde gerçekleşen sergilerde buluşturdu.
Nusaybin Kültür ve İnanç Parkı Projesi, Unesco geçici listesine girdi.
Dika’nın desteklediği somut olmayan kültürel miras belgeleme çalışmalarıyla Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman illerini kapsayan geniş bir sözel tarih çalışması yapılarak 80’in üzerinde kültürel öğe kayıt altına alındı ve müzede bir bellek merkezi oluşturuldu.
Mardin müzesi teşhir tanzimini yenileyerek tematik bir sergileme ile çağdaş müzeciliğin Türkiye’de örnek teşkil eden bir modeli oluşturuldu.
Müzenin bitişik parselindeki metruk bina yerel kaynaklarla projelendirelerek Kültür Bakanlığı katkısı olmaksızın, müzeye eklendi ve bu alanda ihtisas kütüphanesi, konferans salonu,sanat galerisi, el sanatları atölyesi, fotoğrafhane, idari birimler oluşturuldu.
Müzede restorasyon, konservasyon ve analiz laboratuarı kurarak müze koleksiyonundaki 45 bin eserin restorasyonu ile Türkiye çapında 500’ün üzerinde Taşınmaz Kültür Varlığının yapı analizlerini yaparak onarımlarına katkı sunuldu.
DİKA’ ya hazırladığı proje ile Dara galeri mezar ve su sarnıçları turizme kazandırılırken, 300 metrelik sur duvarının kazı restorasyon çalışmalarını yürüttü.
Mardin Müzesinde 30’un üzerindeki müze eğitim atölyeleri oluşturularak eğitim - öğretim dönemi yaz okulu ve kış okulu programları düzenlenerek yıl boyunca müze çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici bir alan oldu.
GAP desteği Sodes projesi ile müze sokağında kurulan Çocuk Kütüphanesi kentteki çocuklar için bulunmaz bir eğitim yuvası oldu.
Müze eğitim etkinlikleri ve atölyeleri kapsamında, yetişkinlere yönelik ney, ebru sanatı, sedef, dikiş-nakış, seramik gibi geleneksel el sanatları atölyeleri yüzlerce insana ulaştı.
Şehirdeki son meslek ustalarının tesbiti ve mesleklerin devamı için farkındalık projesi yürüttü.
Leyli Muse Mutfak gastronomi atölyelerinde hem yöresel yemekler pişti hem de gastrono öğrenciler staj görme fırsatı buldu.20 kişiye istihtam yaratıldı ve elde edilen gelir ile masalcılar buluşması uçurtma festivali gibi etkinliklere kaynak yaratıldı.
Müze Müdürlüğü tarafından Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Ve Yaşatılması kapsamında düzenlediği Leyli Müzik Oturumları’na 15 bin insan katıldı ve Mardin Müzik Kültürü yaşatılarak canlı tutuldu.
GAP projesiyle sokak sağlamlaştırma ve iyileştirme çalışmaları yapıldı. Kurulan sera ile sokak çiçeklendrildi. Sokak güzergahındaki metal kapılar, kurulan marangozhanede yapılan ahşap kapılar ile değiştirildi. Müze sokağının çehresi değişti ve turistlerin ilgi odağı oldu. Bu alanda yaşayan halk, kültürel mirası koruma farkındalığı oluşturuldu.
Kültürel Miras Derneği ile beraber yürüttüğü TAMİR EVİ projesi ile örnek bir restoransyon çalışması gerçekleştirilerek, halkın restorasyon konusunda bilgi alabileceği bir merkez haline getirildi.
Bir bütçesi olmadan gönüllülerin katılımı ile Mardin’in sesleri filmini yaptı ve sosyal medyada 10 milyon izlenme ile mardinin kültürel tanıtımını uluslararası boyutta yaparak Mardin Kültür ve Turizm ödülünü aldı.
Mardin Müzesi 2014 yılında Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nde (IDCA) “Arkeopark Müze Eğitimleri'yle” gençlere yönelik en iyi program dalında Dünya birincilği, aynı yıl Shining Star Awards’ta “Arkeo-Park'ta bir gün” projesiyle gençlere yönelik eğlence ödülleri dalında birincilik ve 2016 Europa Nostra, “Museum can changes lives” projesiyle müze eğitim program ile Avrupa Kültürel Miras jüri özel ödülünü almıştı.
arkeolojikhaber.com