Mars
Mars nedir?
1. Mars: Roma tanrısı.
Önem bakımından Iupiter’den sonra gelir.
En eski dönemlerdeki özellikleri bilinmiyor, sonraları ise savaş tanrısı şekline dönüşmüştür. Geleneksel kabule göre Romulus’un babası, bu yüzden de Romalılar’ın atası olduğuna inanılırdı.
Edebi eserlerde adı Roma kentinin koruyucusu olarak anılır.
Senenin ilk ayı olan mart savaş mevsiminin de başlangıcı idi. Bu sebeple onun adına düzenlenen şenlikler kendi adını taşıyan bu ayda yapılırdı.
Yunan tanrılarından Ares ile özdeşleştirilmiş, edebiyat ve sanatta ona benzer şekilde betimlenmiştir.
Augustus döneminde Mars’a, Caesar’ın suikastçilerinin cezalandırıldığını ve öcünün alındığını hatırlatacak şekilde “öç alıcı” lakabı (Mars Ultor) verilmiştir.
2. Mars: Mars, Yunan tanrısı Ares'in Roma dinindeki karşılığıdır.
Efsaneleri de Ares'in efsanelerini yansıtır, örneğin Latin şairi Lucretius'un "Doğa Üstüne" adlı eserinin başına koyduğu Venüs'la Mars'ın aşkı öyküsü doğrudan doğruya Homeros'tan alınmadır. Mars Roma'nın savaş tanrısıdır ve savaş tanrısı olarak saygı ve tapkı görür, ama yerli bir İtalya tanrısı olarak savaşçı niteliğinden başka bir nitelik taşıdığı da görülür.
Yılın ilk ayı sayılan mart ayı hem adını taşır, hem de kendisine adanmıştır. Bu ay içinde şerefine kullanan bayramlarsa birer bahar bayramıdır ve tanrı burada toprak bereketim simgeler. Ne var ki mart ayında savaş mevsimi de başladığı için Romalıların iki kavramı bir araya getirdikleri, bu tanrıyla hem doğanın yeniden doğuşunu, hem de insanda yeni yeni karşı koyma güçlerinin belirdiğini simgelemek istedikleri sanılabilir. Mars ayrıca savaşçı gençliğin de tanrısıdır. Kurt kendisine adanmış bir hayvandır, Romulus'la Remus'u emziren dişi kurdu da bu göreve Mars tanrı gönderdiğinden Roma halkının atası sayılır.