Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Massinissa

Massinissa kimdir?

 

Massinissa: MÖ 238-148. Numidya’nın doğusunda kalan bölgenin kralı.

Kartaca’da büyümüştür. MÖ 213’te Kartaca ile ittifak yapan babasına batı Numidya kralı Sypaks’ı yenmesinde yardımcı oldu.

Daha sonra İspanya’ya geçip Kartacalılarla birlikte Romalılara karşı savaştı (MÖ 211-206). Babasının ölümünden sonra ülkesinin kontrolünü ele geçirdi.

I. Pön Savaşı’nın son yıllarında (MÖ 202) Roma tarafına geçti, Afrika’daki Kar­taca topraklarını işgal eden Romalı komutan Scipio Africanus(yaşlı)’a yardım etti.

Roma’nın zaferinden sonra da Kartaca aleyhine faaliyetlerine devam etti. Roma’nın Makedonya Krallığı ile yaptığı savaşlarda orduya tahıl temin etmiştir.

Roma ve Kartaca gibi Akdeniz bölgesinin iki büyük gücünün mücadelesi or­tasında kalmasına rağmen Roma’nın ezici gücünü arkasına almasıyla topraklarını korumasını hatta genişletmesini bilmiş, doksan yaşında yatağında huzur içinde ölmeyi başarabilmiştir.

Dili ve dini Kartaca özellikleri taşıyan bir bölge­yi Roma etkisindeki Hellenistik bir krallığa çevirmiş, kentleşmeyi ve tarımı teş­vik ederek sonradan kurulacak Numidya eyaletinin temellerini atmıştır.