Anasayfa / Paleontoloji

Megalodonları büyük beyaz köpekbalıklarının yok ettiği öne sürüldü

23 milyon yıl önce okyanusların en büyük ve en tehlikeli canlısı olan Megalodon köpek balığının soyunun sanılandan 1 milyon yıl önce kuruduğu anlaşıldı. Öte yandan fosiller üzerindeki araştırmalara dayanan yeni bilimsel senaryo ile Megalodon türünü, büyük beyaz köpekbalıklarının yok ettiği öne sürüldü.

 

Okyanuslara yirmi milyon yıl boyunca korku salan yaklaşık 18 metre uzunluğundaki ‘Megalodon’ köpekbalıkları hâlâ sebebi kesin olarak bilinmeyen bir nedenle ortadan kayboldu.

Yakın zamana kadar Megalodon’un yaklaşık 2.6 milyon yıl önce iklim değişikliği ve biyoçeşitlilikteki azalma sonucu yok olduğu düşünülüyordu. Ancak fosilbilimciler, geniş çaplı araştırmalardan sonra Megalodon köpekbalığının yok oluşunun önceden tahmin edilenden yaklaşık 1 milyon yıl önce gerçekleştiğini saptadı.

Kuzey Amerika’nın batı kıyılarında toplanan megalodon fosillerindeki yeni tarihlendirme çalışmaları türün yaklaşık 3.6 milyon yıl önce yeryüzünden kaybolduğunu gösteriyor.

Söz konusu bilgiler, Peerj dergisinde 13 Şubat'ta  Robert W. Boessenecker​, Dana J. Ehret, Douglas J. Long, Morgan Churchill, Evan Martin, Sarah J. Boessenecker imzaları ile yayınlanan Erken Pliyosen'de nesli tükenen mega dişli köpekbalığı Otodus megalodon: Doğu Kuzey Pasifik'ten bir bakış (The Early Pliocene extinction of the mega-toothed shark Otodus megalodon: a view from the eastern North Pacific) başlıklı makalade yayınlandı.

Megalodon köpekbalığının yok oluşuna dair yeni bilimsel senaryolar ise katilin uzak akrabalarından büyük beyaz köpek balığı olduğunu gösteriyor.

Charleston Koleji paleontologlarından Robert Boessenecker ve ekibinin senaryosuna göre büyük beyaz köpek balıkları  Megalodoları ortadan kaldırdı.

Büyük beyaz köpekbalıkları ilk olarak 6 milyon yıl önce ortaya çıkmıştı ve başlangıçta sadece Pasifik’te bulunuyorlardı. Ancak iki milyon yıl sonra bu yırtıcılar tüm dünyaya yayılmayı başardı.

Araştırmacılar, okyanuslardan okyanuslarda gezen bu köpekbalıklarının, megalodonların bölgelerini işgal ettiklerini ve yiyecek konusunda megalodonlara karşı üstün geldiklerini düşünüyor. Ancak rekabet artmaya başladıkça, aralarındaki ‘kavga’ hayatta kalma mücadelesine dönüştü. Bossenecker’e göre, megalodonların yok oluşlarının sebebi dış uzayda meydana gelen bir süpernovanın yol açtığı iklim değişikliği değil büyük beyaz köpekbalıklarıydı.

Ortaya atılan yeni hipotez bazı şeyleri açıklasa da Even Boessenecker gibi bazı antik köpekbalıkları uzmanları bu konuda ikna olmuş değil. Onlara göre, sadece bir türün megalodonları tamamen bitirmesi pek de tutarlı bir senaryo değil.  Araştırmacıların kaplan köpekbalıkları gibi diğer olası ‘suçlulara’ da bakması gerektiği savunuluyor.

Hasan Avcıoğlu - webtekno.com - arkeolojikhaber.com