Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Mersin'de 1800 yıl önce Flavianus yarışları şampiyonu Kaikilianos'a ait kitabeli kaide bulundu

Mersin'in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında spor tarihine damga vuracak önemli bir bulgu ortaya çıkarıldı. 13 satırlık yazı içeren 120 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğindeki yazıtlı mermer bloğunun Milattan Sonra 2'nci yüzyılda yapılan yarışı kazanan sporcuya ait bir heykelin kaidesi olduğu anlaşılıyor. Yazıt, Flavianus isimli bir şahıs adına 5 yılda bir yarışma düzenlediğini de ortaya çıkartıyor.

 

Mersin'de, milattan önce 4'üncü yüzyıldan itibaren varlığı bilinen Anemurium Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen arkeolojik kazılarında, "liman hamamı" olarak adlandırılan bölgede Roma dönemine ait, spor tarihi açısından önemli bir yazıt bulundu.

Tarihi eseri yerinde görmek için arkeoloji alanını ziyaret eden Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, kazı başkanı Tekocak'tan bilgi aldı.

Vali Pehlivan: Bu yazıt UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmemize katkı sağlayacak

Arkeolojik çalışmaların önemli olduğunu belirten Pehlivan, "Yine heyecan uyandıran bir eserin toprağın altından çıkarılışına tanıklık ediyoruz. Yazıt bizlere sporun buluşturucu, birleştirici yanını ve aynı zamanda 2 bin yıl önce sportif organizasyonların yapıldığını gösteriyor.. Tarihi yapı ören yeri olarak açıldığında ziyaretçi çekecektir..  Bu ve buna benzer eserlerin ortaya çıkartılması ören yerimizin ilgi odağı olmasına katkı sağlayacaktır. Kentte, sayısız kültürel mirasımız var, bunlardan 4'ü UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde. Biz 3 tarihi yerimizi daha listeye eklemek için bilimsel çalışmalarımızı başlattık. Bunlardan birisi de Anemurium Antik Kenti olup, bununla ilgili dosya da hazırlanıyor. Çıkartılan bu yazıt ve eserler tarihi yapının listeye girmesine katkı sağlayacaktır." ded. 

Arkeolog  Prof. Dr. Tekocak: Yazıt bizi heyecanlandırdı

Kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak  liman hamamı bölgesindeki kazılarda bu yıl önemli bulgulara ulaştıklarını anlattı.

Ortaya çıkarılan yazıtın, 120 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğinde olduğunu dile getiren Tekocak, "Yazıt bizi heyecanlandırdı. Sporculara ait yazıtların başka kentlerde bulunduğunu biliyoruz ama bir sunak ya da heykel kaidesi diyebileceğimiz arkeolojik materyalin üzerinde 13 satırdan oluşan sağlam bir yazıtı ilk defa buluyoruz." ifadesini kullandı.

Anemurium'un liman şehri olması dışında aynı zamanda sporcu yetiştiren bir yer olduğuna dikkati çeken Tekocak, şunları kaydetti:

"Yazıtın üzerinde yarışmayı düzenleyen kişi, ödülü alan kişi ve yarışmanın hangi kategoride düzenlendiği yazıyor. Milattan sonra 2'nci yüzyılda Anemurium Antik Kenti'nde yaşamış Flavianus adında bir vatandaş kendi adına her 5 yılda bir yarışma düzenliyor. Yazıttan 2'nci defa düzenlenen güreş müsabakasında Kaikilianos adlı bir sporcunun yetişkin kategorisinde şampiyon olduğunu, Flavianus'un da ona ödül verdiğini öğreniyoruz. Sporcuya ödül dışında onurlandırma heykeli ve yazıtı hazırlanmış. Bu yazıtın üzerinde büyük olasılıkla sporcunun heykeli olmalıydı. Yazıtın antik çağda sosyal ve kültürel hayatın etkin noktalarından olan hamam da yer alması sporcunun çok önemli biri olduğunu gösteriyor."

Tekocak, geçen yıl aynı bölgede kadın heykeli bulduklarını da hatırlattı.

Yakup Sağlam - AA