Mezarlar: Antik Dönem Mezarları
Mezarlar: Antik Dönem Mezarları nedir?
Mezarlar:
Hellenistik dönemde Mausolleion’u model alan başlıca anıtsal mezar yapıları da yapılmıştır.
Bunlardan bir tanesi Ephesos Belevi Mausolleion’u, diğer ise Mylassa’daki (Milas-Muğla) bazı araştırmacılar tarafından Hellenistik bazı araştırmacılar tarafından da Roma dönemine tarihlenen Gümüşkesen Mausolleion’udur.
Bu dikkat çekici anıtsal yapılar dışında Anadolu’nun pek çok yerinde ölü gömme adetleri Klasik Çağ’daki gelenekler ile devam etmiştir.
Örneğin Sinope’de Pontus Kralı VI. Mithridates bir tümülüse gömülmüştür. Kommagene Kralı IV. Antiokhos da benzer şekilde bir tümülüse gömülüdür.
Gene Nemrut yakınlarında Karakuş tümülüsünde ve Sesonk’daki diğer tümülüste bu kraliyet ailesinin diğer üyeleri gömülüdür.
Şehirlerin içlerine de, şehirlerin efsanevi kurucuları veya şehirlere büyük hizmetlerde bulunmuş olan kişilerin anıtsal mezarları dikilmiştir.
Heroon olarak adlandrılan bu yapıların iyi bir örneği Ephesos’da Kuretler Caddesi’nde görülür.
Burada şehrin efsanevi kurucusu Androklos’un Dor düzenindeki Heroon’u, Ptolemaios’lardan bir prensesin sekizgen Heroon’u ve az ilerisinde Celsus Kütüphanesi’nin karşısında, bilinmeyen bir kişiye ait, silah kabartmalı ve dairesel planlı Heroon bu yapıların antik şehirlerde ne kadar çok rastlanıldığını gösterir.