Midas Vadisi 2017 arkeoloji çalışmaları sona erdi
Eskişehir’in Han ve Seyitgazi ilçesi sınırlarında yer alan ve bölgedeki en önemli tarihi değerler arasında yer alan Yazılıkaya/Midas Vadisinde yürütülen arkeolojik çalışmalar sona erdi. Önümüzdeki yıllarda arkeolojik faaliyelerin devam etmesi gerekliliğini ortaya çıkardığı belirtildi.
1 Ağustos-15 Ağustos tarihleri arasında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat’ın başkanlığında, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetiminde, Anadolu Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim üye ve elemanları, öğrencileri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanlarının katılımı ile Yazılıkaya/Midas Vadisi’nde oldukça kapsamlı ve bölge arkeolojisi adına önemli katkılar sağlayacak arkeolojik araştırmalar gerçekleştirildi.
Yapılan. arkeoloji araştırmalarında, Yazılıkaya/Midas yerleşimi ile Doğanlı, Deveboynu, Gökgöz, Pişmiş, Akpara ve Kocabaş Kaleler de incelendi. Arkeolojik incelemelerle birlikte Yazılıkaya/Midas Kenti’nin 1/500 ölçekli haritalanması, jeofizik çalışmaları ile toprak altı kalıntıların tespit edilmesinin yanı sıra bölgenin turizm değerine katkıda bulunması amacıyla Yazılıkaya Vadisinin koordinatlı hava fotoğrafları da çekildi. Yapılan çalışmalar hazırlığı süren Web sitesi yoluyla çok dilli erişime açılacak.
Kapsamlı çalışmalar devam edecek
Yazılıkaya/Midas Vadisi’ndeki, Phryg Uygarlığı’nın (Frig Uygarlığı) dini, mimari ve sanatı hakkında önemli fikirler veren en anıtsal ölçekli anıt gruplarının doğa ve insan tahribatlar karşısında direnmekte olduğu bildirildi. Phryg Uygarlığı’nın gizemli tanıkları olan kaya anıtları, araştırma kapsamında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürü Ali Osman Avşar’ın başkanlığında bir uzman ekip tarafından ayrıntılı olarak incelenerek ileriye dönük koruma çalışmaları da planlandı.
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen çalışma ayrıca lojistik konularda Odunpazarı Belediyesi ve Han Belediyesi de önemli katkılarda bulundu. Bu yıl yapılan kapsamlı araştırmalarda elde edilen önemli sonuçlar, Yazılıkaya/Midas Vadisi’ndeki araştırmaların önümüzdeki yıllarda da devam etmesi gerekliliğini ortaya çıkardığı belirtildi.
DHA