Anasayfa / Arkeoloji / Afrika

Mısır Piramitlerinin bir gizemi daha çözüldü: Nil'in kuruyan kanalı kanıtlandı

Popüler arkeolojinin cevabı en çok merak edilen sorusu muhtemelen Mısır Piramitlerinin o günün şartlarında nasıl yapıldığı. Gizem adım adım çözülüyor. Piramitlerin yapımını anlatan günlükten sonra araştırmacılar, Büyük Giza Piramidi'nin bulunduğu yere açılan Nil nehrine bağlı Khufu kanalını da ortaya çıkardı. Söz konusu kanalın MÖ 600 yılında kuruduğu tespit edildi.

 

Yaklaşık 5 yıl önce Mısır piramitlerin yapımında üst düzey sorumluluk almış 'Merer' isimli Mısırlının günlüklerini içeren bir papirüs bulunmuş ve Mısır Piramitlerinin Gizemi büyük ölçüde çözülmüştü. Wadi Al-Jarf limanında, Merer adlı yönetici tarafından yazılmış antik papirüs'te piramitlerin nasıl inşa edildiğine dair ilk elden bilgiler yer alıyor ve Nil nehrine açılan kanallar sayesinde 170.000 ton kireçtaşının ahşap teknelerle taşındığını yazıyordu.

Günlüklerin izini süren bilim insanlarının yaptığı araştırmaların sonuçları, 29 Ağustos tarihinde PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences / Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı) dergisinde yayınlanan "Nile waterscapes facilitated the construction of the Giza pyramids during the 3rd millennium BCE ( MÖ 3. binyılda Nil'deki su oluşumları, Giza Piramitlerinin yapımını kolaylaştırdı) başlıklı makale ile açıklandı.

Makaleye göre Khufu olarak bilinen Nil'in uzun süredir kayıp olan bir kanalının, Büyük Giza Piramidi'nin bulunduğu yere yakın bir yerde aktığını ve MÖ 600 civarında kurumadan önce piramidini inşa etmek adına 2,3 milyon taş bloğu taşımak için kullanıldığını kanıtladı..

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, Giza bölgesinde 8 bin yıllık akarsu varyasyonlarını yeniden oluşturmak için polenden türetilen bitki örtüsü modellerini kullandı. Ekip ayrıca bataklık bitkilerinin, yumuşak ıslak topraklarda ve göl kenarlarında yetişen yarı sucul bitkilerin bölgedeki kalıntıları aradı. Sonuçlar, Khufu kanalınıni bölgede yeterince uzun süre yüksek seviyelerde kaldığını gösterdi.

Çin ve Mısırlı meslektaşlarıyla birlikte çalışan Fransız araştırmacılardan oluşan ekip, piramitleri çevreleyen kaya katmanlarını analiz ederek, Khufu kanalının aktığı zaman aralığını ortaya çıkardı. Kanalın bir zamanlar Giza'ya ulaşacak kadar büyük olduğunu belirlendi.

KURAKLIK NEDENİYLE 2400 YIL ÖNCE YOK OLDU

Çalışma, ayrıca binlerce yıl önce bu taşları taşımak için kullanılan limanın Nil'in 7 km batısında olduğunu belirledi. Bu mesafe önceki teorilerde ortAya konulan 800 km'den oldukça kısa. Çalışmanın yazarları, "Sonuçlarımız, Giza’daki su kaynaklarının, Doğu Afrika'nın Güneş ışığına bağlı kuraklaşmasına yanıt verdiğini ve en düşük Nil seviyelerinin Hanedan Dönemi'nin sonunda kaydedildiğini gösteriyor. Khufu kanalı, Khufu, Khafre ve Menkaure dönemlerinde varlık gösterdi ve inşaat malzemelerinin Giza Piramit Kompleksi'ne taşınmasını kolaylaştırdı” değerlendirmesinde bulundu.  

Araştırmacılar, Nil'in bu kolu olmasaydı, 4 bin yıllık piramitlerin inşa edilmesinin imkansız olduğunu söylüyor.
Eski Mısırlıların, o günün koşullarında, ağırlığı 15 tona kadar ulaşan taş blokları 800 kilometre uzağa taşımasının başka bir yolu olmadığı belirtiliyor.

Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Büyük Giza Piramidi MÖ 2550'den MÖ 2490 yılına kadar kadar üç firavun tarafından inşa edildi. 3 piramitten oluşan nekropülündeki en yüksek olanı Firavun Khufu, daha küçük olan ikisi oğlu Firavun Khafre ve ön piramitler Firavun Menkaure yönetimi altında inşa edildi.