Mısır Soylusu Nebiri'nin yüzü 3400 yıl sonra 'geri döndü'!
Mumya Dönüyor filminde kullanılan yüz canlandırma efektlerini andıran bilimsel operasyonla Mısırlı asilzadenin yüzü hatları ve beyni yapısı, laboratuvar ortamında yeninden canlandırıldı.
Arkeoloji bilimi açısından hayli fanstantik olsa da antropoloji sahasında önem arz eden yüz etlendirme çalışmaları her geçen yıl teknolojinin de etkisi ile biraz daha gerçekçi hatlar ortaya çıkartmayı başarıyor.
Mısır'ın 18. Hanedanlığı döneminde firavun III. Thutmoses'in zamanında (M.Ö. 1479-1425) yaşayan bir Mısır soylusu olduğu tespit edilen Nebiri'nin mumyası üzerinde yapılan tahlillerde onun kalp yetmezliğinden öldüğü anlaşılabilmişti.
İki yıl önce bugüne dek yapılan en eski kronik kalp yetmezliği vakası teşhisiyle ünlenen 3,500 yıllık Mısır Mumyası Nebiri'nin yüz ve kafa yapısı uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yeniden yapılandırıldı.
Live Science dergisinden Rossella Lorenzi'nin haberine göre; bugüne dek görülmemiş bir 'etlendirme' operasyonu ile mumya seneler sonra yenidem yüze hatlarına sahip oldu.
Bir çeşit bilgisayarlı tomografi ve yüz rekonstrüksiyon tekniği kullanan araştırmacılar mumyanın yüz hatlarını yeniden canlandırmayı denediler.
Ortaya çıkan yüze göre; Nebiri, hayli karakteristik bir burun yapısına sahip, geniş çeneli, düz kaşlı ve orta derecede kalın dudaklı bir adam gibi görünür.
Araştırmacılar, CT taramasından elde edilen verileri kullanarak, ölüm sonrası meydana gelen değişimleri, tahrip edilen veya değiştirilen yumuşak dokuları da hesaplayıp, oranları dikkate alarak 3D teknolojisinden de yardım almak suretiyle beyin yüzeyinin yeniden yapılandırılmasını gerçekleştirdiklerini belitriyorlar.
journal Forensic Science, Medicine and Pathology'de (Adli TIP, Sağlık ve Patoloji Dergisi) Robert D. Loynes, Philippe Charlier, Philippe Froesch, Tobias M. R. Houlton, Rudy Lallo, Giancarlo Di Vella, Raffaella Bianucci imzaları ile yayınlanan araştırma sonuçları; daha önce sunulan kimyasal analizin eşlik ettiği MDCT, 3D beyin yüzeyi ve yüz rekonstrüksiyonunu içeren, 18. Hanedanlığın yüksek statü elit kişisi Nebiri'nin başı multidisipliner yüzlendirme çalışmalarının detaylarını açıklıyor.
Torino Üniversitesi Hukuk Fakültesi biyoanalpropologu Raffaella Bianucci "O 45 ve 60 yaşlarında öldü. Krallar Vadisi'ndeki mezarı antik çağda yağmalandı ve vücudunun bazı kısımları da kasıtlı olarak yok edildi. 1904'te İtalyan Mısırlı Ernesto Schiaparelli, Torino'daki Mısır Müzesinde mumyadan geriye kalan parçaları buldu. O parçalar tıbbi iyileştirmeden geçrildikten sonra, Nebiri'nin yüz hatları modern adli tıp aracılığıyla hayata döndürüldü" dedi.
Etlendirmede yüz hatlarını şekillendiren Paris 5 Üniversites adli patolog ve fiziksel antropologu Philippe Charlier, ise "Etlendirme çok güzel ama bu sadece benim gözümle canladırılan bir sanat eseri değil. Bu, yeniden yüz yapılandırma; kafatası üzerinde üst üste binen yumuşak dokuların araştırılması ve en son tekniklere dayanarak şekillendirilmesine yönelik ciddi bir adli tıp çalışması. Estetiğin ötesinde, anatomik bir gerçeklik var." dedi.
2013'de Rio de Janeiro'da yapılan Dünya Mumya Kongresi'ne sunulan ön kimyasal verilerde, keten bandajların hayvan veya bitki yağı, balsam veya aromatik bitki, iğne yapraklı reçine ve ısıtılmış Pistacia reçinesinin kompleks bir karışımı ile işlendiğini gösterilmişti. Yakın tarihli BT taramalarında ise bandajların başın, neredeyse hemen her yerine; burnun, kulakların, gözlerin ve ağzın içine dikkatli bir şekilde yerleştirildiğini ortaya çıkardı.