Anasayfa / Arkeoloji / Afrika

Mısır'da daha önce bilinmeyen hiyeroglif kaya yazıları keşfedildi

Polonyalı bilim adamları Güney Mısır'daki Gebelein'deki Hathor tapınağının yakınındaki kayalarda daha önceden bilinmeyen hiyeroglif yazılar buldular. Araştırmacılar, tanrılara dua ve dilek içeren yazıtların hacılar veya rahipler tarafından bırakıldığını tahmin ediyorlar.

 

Güney Mısır'daki Gebelein'deki çalışan Polonyalı bilim adamları, 3500 yıllık tanrıça Hathor için kayalara oyularrak inşa edilmiş tapınağa yakın kayalıkların yüzeyinde, daha önce fark edilmemiş yazılar keşfettilerini açıkladılar. 

Aslında yazılar bölgede yaşayan Mısırlılar tarafından biliniyordu, ancak şimdiye kadar hiçbir arkeolog ya da başka branştan bilim adamları onlardan haberdar değildi.

Varşova Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre; 3000 yıl önce Hatshepsut zamanında inşa edildiği, Tanrıça Hathor'a adanmış tapınak yakınlarındaki kayalara bir kısmı kazınarak, bir kısmı boya ile yazılmış kısa metinlerden oluşan hiyeroglif yazılar, MÖ 1770'ten 1400'e kadar yani Orta Krallık'tan Yeni Krallığın başlangıcına dek uzanan zamana tarihlendiriliyor.

Yapılan açıklamaya göre; kayaların üzerinde "Tapınak yazarı Senebiu, Gebelein'in Tanrıçası Hathor'a iman ediyor" benzeri ifadeler içeren bir düzine kadar cümle bulunuyor.

Araştırmacıların normal şartlarda bir çoğuna erişimin neredeyse imkansız olduğu metinlere son derece zor çalışma koşulları altında ulaştıkları belirtiliyor. Yazıların yer aldığı kayaların bulunduğu tepenin coğrafi şeklinin son birkaç bin yılda önemli ölçüde değişmesinden dolayı kayalıklara özel tırmanma ekipmanı kullanmadan tırmanılamıyor

Gebelein'de süren Polonya Arkeolojik Projesinin (PAP -  Polish archaeological project)  yöneticisi Varşova Üniversitesi Antik çağ bölümü Güneydoğu Avrupa Araştırma Merkezinde doktora öğrencisi Wojciech Ejsmond, "Anıtsal tapınaklardaki ve mezarlardaki bulgular ile resmi metinlerden Mısır inançlarına dair çok şey biliyoruz. Ancak o metinler kraliyet mensupları ve elit zümrelerce kaleme alınmış. Misyonumuz tarafından keşfedilen yazıtlar ise popüler dini inançlar üzerine araştırmalar için paha biçilmez kaynaktır" diyor.



Çevirleri, Egyptologist (Mısırbilimci) Dawid F. Wieczorek tarafından yapılan metinler, dindarların tanrılara ibadet ettiklerini belirten kısa dini ifadeler içeriyor. Metinlerin büyük kısmının dini bayramlar gibi özel günlerde kayalara kazındığı tahmin ediliyor.

Wieczorek'e göre, metinler muhtemelen yerel rahipler, hacılar ya da bölgedeki birkaç tapınakla bağlantılı insanlar tarafından yazılmış olmalı. Yazıtlar iki teknikle yapılmıştır: Kazıma ve boyama. Bazı metinlerde imzalar görülebiliyor. Eski din bilginlerinin bir kısmı - örneğin Senebiu'yu - bu şekilde keşfedilebiliyor

Nisan ayında gerçekleşen araştırma, Varşova Üniversitesi, Polonya Arkeoloji Akdeniz Merkezi'nin himayesinde gerçekleştirildi. Araştırmanın fonları ise Varşova Üniversitesi, Öğrenci Bilimsel Hareket Danışma Kurulu ve Varşova Üniversitesi Doktora Öğrenci Birliği Kurulu'nca sağlandı.

arkeolojikhaber.com