Mısır'daki Esna Tapınağında ilginç bir sikke koleksiyonu bulundu
Arkeologlar, Mısır'ın Esna kentindeki tapınağın arkasında bir altın ve gümüş sikke yığını keşfetti. Keşfin ilginç kısmı sikkelerin tek bir döneme ait olmaması, bin yıllık tarihi kapsayan ve içinde Fatımilere, Memlüklere, Osmanlılara ve Ermenilere ait paraların yer alması. Sikke hazinesinin yanında madeni paraları darp etmek için kullanılan kalıp parçaları ve tartı için kullanıldığı düşünülen büyük bir ağırlık da keşfedildi. Alanın darphane olma ihtimali üzerinde duruluyor.
Mısır'da Luksor’un 60 kilometre güneyindeki Esna kenti adını taşıyan tarihi tapınak kalıntısı ile ünlüdür. Esna Tapınağı sadece giriş kısmı (pronaos) ayakta kalmış, kumtaşından inşa edilmiş 37 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğindeki bir yapıdır. Çatıyı taşıyan 24 sütunun yer aldığı tapınak, özellikle başlıkları farklı bitki motifleri ile süslenen 18 sütun ile sanat tarihçilerinin yoğun ilgisini çekiyor. Ancak bu hafta sadece sanat tarihçileri değil duyan herkesin ilgisini çeken bir hazine ile gündeme geldi bu tapınak.
Esna Tapınağı’nın arkasındakisüren arkeoloji kazılarında eski dönemlere ait yüzlerce sikke bulundu.
Tapınak alanının arkasında çalışan arkeologlar, gerçekleştirdikleri arkeolojik kazılar sırasında içlerinde pek çok farklı İslami devre ait paraların da yer aldığı bir sikke yığını ortaya çıkardı. Sikke yığını ile birlikte, aynı zamanda madeni paraları darp etmek için kullanılan kalıp parçaları ve tartı için kullanıldığı düşünülen büyük bir ağırlık keşfetti.
Bulguyu ilgi çekici kılan detay, bu kadar farklı dönemlerden, yaklaşık 1000 yıllık bir süreçten pek çok sikkenin bir arada oluşu.
Osmanlı, Memluk ve Fatimi dönemi paraları da sikke de yer alıyor.
Yukarı Mısır Eski Eserler Genel Müdürü Fathi Yassin'in açıklamasına göre Sikkelerin arasında adı Kahire'nin en ünlü caddelerinden birine verilen Fatımi hükümdarı Al Muizz li-Din Allah Al Fatimi'nin saltanatına dayanan bir altın sikke de yer alıyor.
Al-Aziz Billah Ibn Al-Mu’izz'in dışında Necmuddin Aybak, Badr Al-Din Salamish’in Fatımi dönemine ait altın sikkeleri de yığının içinden çıktı. Kral Mansur Seyfeddin Kalavun, Zaineddin Katbugha, Al-Mansur Seyfeddin Ebu Bekir ve Al-Malik Al-Kamel Saif Al-Din Shaaban sikkeleri tespit edilen sultanlardan bazıları.
Kral II. Levon'un yönetimi sırasında basıldığı düşünülen bir Klikya Ermeni Krallığı parası da dahil olmak üzere pek çok krala ait sikkeler adeta bir koleksiyonerin hazinesi gibi görünüyor.
Darphane olma ihtimali var
Kazı ekibinin lideri Mostafa Waziri, ekibin çalışmalarını yürüttüğü bölgede eskiden bir madeni para basma atölyesi olabileceğini düşündüklerini belirtti. Kesin olmamakla birlikte bu bilgi, 'gizemli hazinenin' neden orada ve bir arada olabileceğini açıklıyor.
Geçen yıl çalışmaya başlayan ekip, çalışmanın geçmişe yönelik önemli bulguların keşfi için son derece önemli olduğuna inanıyor.