Mısırlı Arkeologlardan Piramitteki boşluk haberlerine tepki
Piramitlerde varlığı daha önceden bilinen boşlukların yeni keşfedilmiş gibi sunulmasına, piramitlerin taranması projesini yürüten Mısırlı arkeologdan eleştiri geldi.
ScanPyramids projesindeki bilim insanları, Perşembe günü piramitteki boşluğun atom altı parçacık taraması yapıldığını açıkladılar. Ama haber, bir yolcu uçağı büyüklüğünde boşluğa keşfedildi şeklinde haberlere yansıdı.
Nature dergisinde yayımlanan, gizemli boşluğa dair araştırma sonuçlarına göre; yaklaşık 50 metre uzunluğunda ve dokuz metre yüksekliğinde piramitin ortasındaki mezar odasını dışa doğru uzanan bir tünele bağlayan eğimli koridorun “Büyük Galeri”nin üzerinde yer aldığı ve en az 30 metre uzunluğunda olduğu belirtilmişti.
Projeyi denetleyen ScanPyramids bilim komitesinin lideri Zahi Hawass, boşluğun yeni “keşif” olmadığını hatırlattı.
Zahi Hawass, ScanPyramids projesindeki diğer bilim insanlarıyla görüştüğünü, bulguları kendisine de gösterdiklerini ve onlara boşluğun keşif olmadığını hatırlatarak; “Piramit birçok boşluk barındırıyor. Yeni bulunan boşluk, burada herhangi bir yeni oda ya da yeni keşif yapıldığını göstermiyor.” dedi.
Geçtiğimiz Cuma günkü bir açıklamada, hükümetin Eski Eserler Kurulu başkanı Mustafa Waziri de açıklamayı eleştirdi. “Proje, bilimsel bir araştırmanın aşamalarını ve yayınlanmadan önceki tartışmalarını takip eden etik şekilde ilerlemek zorundadır.”
Yüksekliği 139 metre ve genişliği 230 metre olan Büyük Piramit, firavun Khufu için bir mezar olarak inşa edildi. 19. yüzyılda dünyanın en uzun yapısıydı ve halen en büyük insan yapımı yapılardan biri. Yapı, iki küçük piramidin yanı sıra birçok tapınak ve mezar içeren daha büyük Gize piramit kompleksinin bir parçası.
Nagoya Üniversitesi’nden araştırmanın eş yazarı Kunihiro Morishima ise, “4500 yıl önce piramitin inşa edildiği günden beri bu boşluk, kimse tarafından bilinmiyordu.” şeklinde ititraz etti ve “Bu büyük boşluk tamamen kapalı bir alanda. Bu da demek oluyor ki, piramit inşa edildiğinden beri içindeki hiçbir şeye kimse el sürmedi. O dönemde Mısır çok güçlü ve merkezi bir monarşiydi, ticaretten ve Nil Nehri’nden beslenen tarımıyla oldukça zengindi. Büyük Piramit, tartışmasız o gücün en önemli göstergesiydi. MÖ 2509’dan 2483’e kadar hüküm süren firavun Khufu, kendisi için bu devasa piramidi inşa ettirmişti. Bu görkemli anıt, taş ocağından çıkarılan, buraya taşınan, özel ölçülerde kesilen ve daha sonra durması gerektiği yere konan 2.3 milyon kalker bloktan oluşuyor" dedi.
arkeofili.com