Moğol arkeologlar, İlteriş Kutluğ Kağan yazıtını Kırgızistan'da anlattı
Ötüken'deki kazı çalışmalarıyla keşfedilen İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu ve Bilge Kağan ile Kül Tigin'in babası İlteriş Kutluğ Kağan'a ait olduğu tahmin edilen yazıt, Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü 'nce Kırgızistan'da tanıtıldı.
Kırgızistan Milli Bilimler Akademisinin ev sahipliğinde, Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü işbirliğinde Moğolistan'da keşfedilen İlteriş Kutluğ Kağan'a ait yazıtın tanıtımı yapıldı.
Programa, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Kırgızistan Aksakalı Medetkan Şerimkulov, Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Latif Gandilov, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Cavanşir Feyziyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Şaazada Tumenbayev, Kazakistan'ın Bişkek Büyükelçiliği Müşaviri Ashat Sızdıkov, Kırgızistan Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolobek Abdrahmanov, arkeologlar, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Aksakallar Konseyi Kırgızistan Temsilcisi Şerimkulov, burada yaptığı konuşmada, bu tür önemli buluntuların Türki araştırmalarının gelişmesine katkı sağlayacağını ve Türk devletlerinin birliğini güçlendireceğini söyledi.
Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Mecidli de Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü işbirliğinde Moğolistan’ın Ötüken bölgesindeki Nomgon Ovası'nda yürütülen bilimsel kazı çalışmaları sonucunda keşfedilen İlteriş Kutluğ Kağan'ın külliyesi ve yazıt hakkında bilgi verdi.
Etkinlikte, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Feyziyev'in Uluslararası Türk Akademisi tarafından Kırgız dilinde yayınlanan beş ciltlik "Türk Dünyası" kitabı da tanıtıldı.