Mudurnu'da iş makineleriyle kaçak kazı yapan 5 defineci tutuklandı
Bolunun Mudurnu ilçesinde 2 TIR'la getirdikleri iş makineleri ile kaçak kazı yaparken gözaltına alınan 14 defineci zanlısından 5'i tutuklandı. Zanlıların kimlikleri ile iddialar üzerine ise Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Valilikten açıklama yapıldı.
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri yaptıkları istihbarat çalışması sonucu Mudurnu ilçesine bağlı Güney Felakettin Köyü'nde kaçak kazı yapıldığı bilgisine ulaştı. Jandarma, bölgeye operasyon düzenledi. Operasyonda, 2 TIR üzerinde getirdikleri iş makineleri ile kaçak kazı yapan 14 şüpheli suçüstü yakalandı.
Şüpheliler İl Jandarma Komutanlığı'na getirildi. Kazıda kullanıldığı tespit edilen iş makineleri ve TIR'lar ile çeşitli malzemelere el konuldu. Jandarma Komutanlığı'ndaki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde kaçak kazı yaptıkları sırada suçüstü yakalanan 14 kişiden 5’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Edinilen bilgiye göre, Mudurnu ilçesi Güney Felakettin köyü yakınlarındaki ormanlık alanda iş makineleriyle kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri operasyon başlattı. Operasyonda 14 şüpheli gözaltına alındı. Kazı yapmakta kullanılan iş makineleri, iş makinelerini taşıyan tırlar ve çeşitli malzemelere el konuldu. Gözaltına alınan şüphelilerden ifadeleri alınmak üzere jandarma komutanlığına götürüldü.
İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 6’si savcılık sorgularının ardından serbest bırakılırken, H.K., M.K., K.Y., F.E. ve H.S.Ç. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüphelilerden S.Ö., H.A.K. ve H.K. ise, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İddialar üzerine resmi açıklamalar yapıldı
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, konuyla ilgili ulusal ve yerel medyada yer alan haberlerin ardından açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde kaçak kazı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 14 şüpheliden 5'inin tutuklanması olayıyla ilgiliBaşsavcılıktan yapılan açıklamada, konuyla ilgili ulusal ve yerel medyada yer alan haberlerin ardından açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.
Açıklamada, 13 Nisan'da kendisini Jandarma Muhabere Albay olarak tanıtan K.Y. ile kendisini Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürü olarak tanıtan M.K. ve beraberindeki H.K. ve H.S.Ç'nin Bolu İl Jandarma Alay Komutanı ile görüşmek üzere geldikleri, M.K. ve K.Y'nin Bolu İl Jandarma Alay Komutanı ile aynı gün görüştükleri, imza altına alınan tutanağa göre görüşmede Albay K.Y'nin "gizli bir görev için geldiklerini, bu görevi "Hacı" isimli şahıstan öğrendiğini ve işin başında Külliyeden birisinin olduğunu, Bolu'da bir operasyon yapılacağını, operasyon ile ilgili detayları emniyet müdürü M.K'nin anlatacağını" beyan ettiğinin belirlendiği aktarıldı.
Emniyet müdürü M.K'nin ise "Güneyfelakettin köyünde bir kazı yapılacağını, bu konuda tüm araştırmaların yapıldığını, kazı sonrasında çıkan malzemelerin Ankara'da Külliyeye götürüleceğini ve gizli ödeneğe aktarılacağını" belirterek, bölgede jandarma ve sivil kimsenin bulunmamasını istediklerinin öğrenildiği aktarılan açıklamada, Bolu İl Jandarma Alay Komutanı tarafından konunun aynı gün Cumhuriyet Başsavcılığına aktarılması üzerine kendisiyle görüşen şahısların gerçek kimlikleri ve bu şekilde bir görevlendirme olup olmadığının soruşturulduğu belirtildi.
Bolu İl Jandarma Alay Komutanı tarafından adı geçen şahısların bu şekilde bir resmi sıfat ve görevlendirilmelerinin teyidinin alınamadığı bilgisinin verilmesi üzerine 14 Nisan'da Bolu ili Güneyfelakettin köyü Kaya Altı mevkisinde bulunan A.Y. ve Ş.Y. isimli şahıslara ait tarlada iki iş makinesiyle kaçak kazı yapan şüpheliler H.S.Ç, B.Ü, H.A.K, M.K, F.E, H.K, Ş.Ü, H.K, M.K, S.Ö, D.F. ve K.E.A'nın kaçak kazı yaparken suçüstü yapıldığı anımsatılan açıklamada, Jandarma Muhabere Albay K.Y. ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürü M.K'nin yine Bolu İl Jandarma Alay Komutanı ile görüşme yapmak üzere bulundukları otelde yakalandığı kaydedildi.
Şüphelilerden H.S.Ç, F.E, K.Y, H.A.K, M.K, H.K, H.K, S.Ö. tutuklanmaları istemiyle Bolu Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildiği belirtilen açıklamada, K.Y, M.K, H.S.Ç, F.E, H.K'nin tutuklandığı, H.A.K, H.K. ve S.Ö'nün adli kontrol altına alındığı bildirildi.
Soruşturmanın çok yönlü devam ettiği vurgulanan açıklamada ayrıca şüphelilerden B.Ü, M.K, Ş.Ü, M.K, K.E.A. ve D.F'nin ise alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı bilgisine yer verildi.
Valilikten yapılan açıklamada, Valilik kontrolünde, İl Jandarma Komutanlığı tarafından 14 Nisan'da Güneyfelakettin köyünde gerçekleştirilen bir operasyon neticesinde "kaçak kazı" yapan 14 şahsın yakalanarak kazıda kullandıkları malzemelerle adli makamlara teslim edildiği hatırlatıldı.
Aynı makamlar tarafından gerekli işlem ve tahkikatların hassas bir şekilde sürdürülmekte olduğuna değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bazı internet sitelerinde, kaçak kazı olayında yakalanan şahıslardan birinin 'Cumhurbaşkanlığı görevlisi, tarihi eser kaçakçılığından gözaltına alındı.' şeklinde asılsız haberler geçtiği görülmüştür. Bu haberler tamamen gerçek dışıdır. Böyle bir haberin Cumhurbaşkanlığı yüksek makamını yıpratmak amacıyla yapılmış olabileceği değerlendirilerek, iş bu basın açıklamasına zaruret hasıl olmuştur. Kaçak kazı olayında yakalanan şahıslardan hiçbirisi Cumhurbaşkanlığı çalışanı değildir. Yasal olarak konu adli makamlara intikal ettiği için daha fazla detaya girilmemiştir."