Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Murşili

Murşili kimdir?

 

Murşili I: MÖ 1620-1590 arasında hüküm süren Hitit kralı.

Büyükbabası Hat­tuşili I’nin yerine tahta çıktı. Halep ve Mari krallıklarını yendi, Beroea ve Mari’yi ele geçirdi. Daha sonra Babil’e saldırarak Amori hanedanına son verdi. Bu seferden sonra Hitit din, sanat ve edebiyatında Babil etkisi görül­meye başlanmıştır. Kayınbiraderi Hantili I komplo düzenleyerek Murşili’yi öldürttü ve yerine geçti.

 

Murşili II: Büyük İmparatorluk Döneminde (MÖ 1450-1200), MÖ 1339-1306 arasında hüküm süren Hitit kralı.

Şuppiluliuma I’nın oğlu, Arnuwanda II’nın kardeşi ve halefidir. Küçük yaşta tahta geçti. Döneminin kraliyet yıllıklarında güney komşusu Arzava Krallığına karşı kazandığı başarılar anlatılır.

Kuzey­de Kaşkalara karşı sınırlı başarı kazanabildi. Güneydoğuda ise Asur tahriki al­tında başkaldıran kent devletleri ile uğraşmak zorunda kaldı. Hükümdarlık dönemindeki olayları ve babasının seferlerini kendi hazırladığı yıllıklara yaz­mıştır. Onun döneminde başlayan veba salgını öyle çok can alır ki, Murşili tanrılara “eğer herkes ölecek olursa size kim kurban sunar?” şeklinde seslen­mek zorunda kalır. Ölümünden sonra yerine oğlu Muwatalli II geçti.

 

Murşili II I /Uri Teşup: MÖ 1282-1275 arasında Hitit kralı.

Muwatalli II’nin oğlu ve halefidir. Önceki dönemde güvenlik sorunları nedeniyle Tarhuntaşşa Hititlerin başkenti yapılmıştı, Murşili Hattuşa’yı tekrar başkent haline getir­miştir. Kuzeyde, amcası Hattuşili III tarafından yönetilen Hakpissa bölgesin­de denetim sağlamaya çalıştı.

Amcası ile giriştiği ve yedi yıl süren mücadele­nin ardından tutsak düştü ve Suriye’ye gürgüne gönderildi.