Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Muş'ta Osmanlı mezarlığının hali içler acısı

Dr. Esra Çıplak Osmanlı mezarlığının ilgisizlik ve define avcıları nedeniyle tahribata uğradığına dikkat çekerken akademisyen Mehmet Salmazzem, "O dönemdeki insanlar bunların etrafında gömülmek için arzu ortaya koyuyorlar, biz ise bırakın onların yakınına gelmeyi onları yok etmek için uğraşıyoruz" dedi.

 

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Sazlıkbaşı köyündeki Osmanlı dönemine ait mezar taşları akademisyenler,  inceledi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Fen Edebiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. İrşad Sami Yüce, Dr. Esra Çıplak ve MŞÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Salmazzem, Sazlıkbaşı köyüne gitti.

Burada Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilen mezar taşlarını inceleyen akademisyenler, çevredeki vatandaşlarla da görüştü.

Yüce, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede 3 döneme ait mezar taşlarının bulunduğunu söyledi.

Mezarlığın tahribata uğradığını gördüklerini aktaran Yüce, "Motiflerinden, yazılarından anlaşılıyor ki bu mezar taşları Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı döneminin ilk izlerini taşıyor." dedi.

Dr. Esra Çıplak: Mezar taşları ilgisizlik ve define avcıları nedeniyle tahribata uğramış

Dr. Esra Çıplak ise, Muş'un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, mezar taşlarının ilgisizlik ve define avcıları nedeniyle tahribata uğradığını söyledi. Bölgenin tescil edilip kayıtlara alınması gerektiğini söyleyen Çıplak, alanda çalışma başlatılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Mezar taşlarında tarihlerin olmadığını da belirten Çıplak, “Kesinlikle Osmanlıdır diyebiliriz, çünkü bin 600 yıllara ait 2 mezar taşı gördük. Biz kesinlikle şu döneme aittir diyemeyiz, ama Selçuklu figürlerinin bu mezar taşlarına işlemiş olduğu bir gerçektir. O yüzden buranın tescil edilip kayıtlara alınması ve Kültür Bakanlığının bu konuda çalışma başlatmasını öneriyoruz” dedi.

Mehmet Salmazzem: 

Öğretim Üyesi Salmazzem de mezar taşlarında Arapça yazılar ile figürler görüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti: "Şu anda mezarlar neredeyse tamamen gömülmüş durumda, etrafı bakımsız hiçbir koruma yok. Bu yapı aslında bu yörenin bir fotoğrafı. Mezarlıklarda bir yıkım var, çünkü korunaksız. Birçok şehit var. O dönemdeki insanlar bunların etrafında gömülmek için arzu ortaya koyuyorlar, biz ise bırakın onların yakınına gelmeyi onları yok etmek için uğraşıyoruz. Dolayısıyla önce bir zihniyet değişimi lazım. Herkes bir traktör taş getirirse buranın etrafı yapılır. Ondan sonra burası tescil ettirilir."

Sabri Yıldırım - AA