Nanjinganthus dünyanın bilinen en eski çiçeği çıktı
Dünyanın bilinen en eski çiçeğinin, 174 milyon yıl önce yaprak açtığı ortaya çıktı.
Çiçekli bitkilerin sanılandan en az 50 milyon yıl daha önce ortaya çıktığı anlaşıldı.
Şimdiye kadar anjiyospermlerin yani çiçekli bitkilerin 130 milyon yıldan daha fazla geçmişe sahip olmadıkları sanılıyordu ama Çin’de 2016'da bulunan çiçek fosillerinin yeryüzünde şu ana dek keşfedilen eski çiçekler olduğu anlaşıldı.
Bilim insanları, Dünya yüzeyinde ilk çiçeklerin Erken Jura döneminde ortaya çıktığına dair güçlü veriler sunan bir bitki fosilini tanılamayı başardı.
Şinhua ajansının haberine göre Çin Bilimleri Akademisi (CAS) bünyesinde faaliyet gösteren Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, ülkenin Ciangsu eyaletine bağlı Nanjing kentinde 2016’da bulunan çiçek fosilleri üzerinde yaptığı araştırmada, bu fosillerin 174 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirledi.
"Nanjinganthus" adı verilen çiçeğin, 4-5 taç yaprağı bulunduğu ve erik ağacı çiçeğine benzediği belirtildi.
Fosilin daha fazla çiçek açan bitkilerin araştırılması konusunda bilim adamlarına umut verdiği kaydedildi.
Araştırmanın sonuçları İngiliz bilim dergisi E-Life dergisinde yayımlandı.
Araştırmada Güney Xiangshan Oluşumu olarak bilinen Nanjing’deki taş yüzleklerinden toplamda 34 kaya içerisinden bulunan 198 çiçeğe ait 264 örnek incelendi. Kalıntılar Erken Jura epokuna ait. Fosillerin bolluğu sayesinde araştırmacılar bazılarından kesitler alarak daha detaylı mikroskopik incelemelerde kullandı ve farklı açılarda, değişen büyütme oranlarında görüntüler elde etti. Görüntüler sayesinde, Nanjinganthus dendrostyla özellikle de şekil ve yapı itibari ile modellendirilebildi.