Anasayfa / Paleontoloji

Neandertal parmağı La Roche-Cotard Mağarasını sıkıntıdan mı oydu, sanat mı yaptı?

Arkeoloji dünyasının en tartışmalı keşiflerinden biri Fransa'daki La Roche-Cotard Mağarası'nda 1912 yılında yapıldı. Mağarada hiç insan yaşamamıştı, 8 ayrı yerde farklı şekilde parmakla oyularak yapılmış şekiller vardı! acana bunlar sanatsal üretim miydi yoksa insanı bir türün can sıkıntısının eser mi? İşte Neandertal gravürleri tartışmasındaki son gelişmeler:

 

Fransa'nın Indre-et-Loire kentinin Langeais komünündeki  La Roche-Cotard Mağarası, 1912 yılının Ocak ayında keşfedildi. Loire Nehri'nin sağ kıyısının güneye bakan yamacındaki kayalıklarda yerden 3-4 metre yükseklikte yer alan mağara yaklaşık 10 metre uzunluğunda bir koridor ile 3 odadan oluşan yaklaşık 40 metrekarelik bir alana sahip. 

Yaklaşık 57.000 yıl önce bu mağarada insansı bir tür yaşadı ve o mağara sakinlerinden bazıları parmakları ile mğara duvarlarına bazı izler bıraktı. Kumtaşı mağara duvarındaki izler bir çökme sonucu toprak altında kaldı ve 1912 yılına kadar kimse onları görmedi.

Mağaranın keşfinden sonra fark edilen şekiller bilim dünyasında tartışmalara yol açtı. Alet ve boya kullanılmadan sadece parmakların yumuşak kayayı "kazmasıyla" yapılan şekillerin hayvansal kökenli olmadığında fikir birliği vardı ama şekillerin bilinçli yapıldığı noktasında kafalar karışıktı. 

Kimi sanat tarihçilerine göre Parmakla yapılan oyuklar, 50.000 yıl önceki sanatsal ifadenin ürünü olabilirdi.  Yumuşak kil duvarlar üzerinde çeşitli şekiller çizen parmaklarla yapılan izlenimler, Batı Avrupa'nın en eski sanat ürünleri arasında sayılmalıydı.

Mağaranın içinde sekiz ayrı panelde görünen izleri bir insanın yapmış olma ihtimalini savunanlar da olmuştu.

C: Kristina Thomsen

Ancak son bilimsel araştrıma sonucuna göre uzmanlar, La Roche-Cotard Mağarası'nın duvarlarındaki çizmlerin  "Neandertallerin soyut tasarımının kesin kanıtlarından" olduğuna kanaat getirdiler. 

Mağara, Neandertallerce kullandı ve insanlar oraya ulaşamadan göçük altında kaldı

Plos One dergisinde 21 Haziran 2023 tarihinde; Jean-Claude Marquet ,Trine Holm Freiesleben, Kristina Jørkov Thomsen, Andrew Sean Murray, Morgane Calligaro, Jean-Jacques Macaire, Eric Robert, Michel Lorblanchet, Thierry Aubry, Grégory Bayle, Jean-Gabriel Bréhéret, Hubert Camus, Pascal Chareille, Yves Egels, Émilie Guillaud, Guillaume Guérin, Pascale Gautret, Morgane Liard, Magen O’Farrell, Jean-Baptiste Peyrouse, Edit Thamó-Bozsó, Pascal Verdin, Dorota Wojtczak, Christine Oberlin ve Jacques Jaubert imzaları ile yayınlanan "Fransa'nın Loire Vadisi'ndeki La Roche-Cotard Mağarası duvarlarındaki en eski net Neandertal gravürler (The earliest unambiguous Neanderthal engravings on cave walls: La Roche-Cotard, Loire Valley, France) başlıklı makalede hangi türün eseri olduğuna dair tartışmalara yol açan sanatsal şekillerin, Neandertal eseri olduğu savunuldu ve Fransa'da ilk insan (Homo Spiaens) izlerinin 54.000 yıl öncesinde görüldüğüne, mağara resimlerinin ise 57 bin yıldan daha eski olduğuna dikkat çekildi. Mağara'nın buzul çağındaki çökmelerle tamamen kapandığı ve günümüze kadar kapalı kaldığı noktasının altı da makalede özellikle çizildi.

Dr. Jean-Claude Marquet: Bu çizgiler rastgele yapılmadı, tasarlandı ve dizayn edildi

Makalenin baş yazarı, Dr. Jean-Claude Marquet, "La Roche-Cotard mağarasında bulunan gravürler, Neandertal gravürlerinin en eski kanıtlarıdır, benzersizler, yalnızca bir tanesinin örneğine yaklaşık 20.000 yıl sonra Cebelitarık'ta rastlanmıştır. Çizgilerin sayısı, bunların panolar halinde düzenlenmesi ve bu çizgilerin mağaradaki ardışıklığı, düşünceli ve düzenli bir yaklaşıma tanıklık ediyor. Bu çizgiler rastgele yapılmadı" diyor. 

Yine de gravürler olduğu farz edilen figüleri üzierindeki tartışmalar sürecek gibi görünüyor

Araştırmacılar, La Roche-Cotard’daki parmak izlerinin açıkça kasıtlı olmasına rağmen, sembolik düşünceyi temsil edip etmediklerini tespit etmenin mümkün olmadığını söylüyor.

arkeolojikhaber.com