Neandertaller mağara resmi çizmiş olabilir!
İspanya'da Homo Sapiens'in henüz Avrupa'ya ayak basmadığı tahmin edilen 65.000 yıllık mağara resimleri ve renklendirilmiş delikli deniz kabuklarının Neandertaller tarafından yapıldığı savunuldu.
65 bin yıllık mağara resimleri Neandertal eseri olabilir
Avrupa'daki 65 bin yıllık mağara resimleri ve 115 bin yıllık boyalı ve delikli deniz kabuklarının Neandertallerin eserleri olduğu iddia ediliyor.
Eldeki arkeolojik verilere göre Homo Sapiens türünün yaklaşık 40- 45 bin yıl önce Avrupa'ya ayak bastığına dikkat çeken antrologlar; bu tarihden önce yapılan bazı zeka ürünü sanat eserlerinin Neandertallerin eseri olduğunu savunuyorlar.
Science dergisinde bu ay Neandertallere dair önemli iki bilimsel makale yayınlandı. Bunlardan bir tanesi; İspanya’da, 65.000 yıllık şimdiye kadar bilinen en eski mağara resimlerini Neandertallerin yaptığını savunan; U-Th dating of carbonate crusts reveals Neandertal origin of Iberian cave art (Karbon tortularının U-Th tarihlemesi, İber mağara sanatında Neandertal kökenini ortaya koyuyor) başlıklı makaleydi. D. L. Hoffmann, C.D. Standish, M.García-Diez, P. B. Pettitt4, J.A. Milton, J.Zilhão, J.J. Alcolea-González, P. Cantale imzalarını taşıyan makalede İspanya’nın La Pasiega mağarasında bulunan, merdiveni andırır şekilli 64 bin yıldan daha eski mağara sanatının Neandertallere ait olduğunu savunuyor.
Makaleye göre Dünyanın bilinen en eski mağara resimleri, Homo Sapiens Avrupa topraklarına gelmeden önce Neandertaller tarafından yapılmış. Makale, Neandertallerin kendi kültürlerini yaratan ve sanat eseri üretecek zekaya sahip, iletişim becerisi bulunan insansı tür olduğunu savunuyor. Tezin dayanağı İspanya’daki üç arkeolojik alanda rastlanan mağara resimlerinin yüksek teknolojik imkanlarla yapılan analiz sonuçları.
Analizler La Pasiega, Maltravieso ve Ardales’teki mağaralarda bulunan, sanatsal nitelikli çizgiler, noktalar, yuvarlaklar ve el şablonlarından alınan numulerle gerçekleştirildi.
Resimlerin yaşı; uranyum izotoplarının toryumdaki radyoaktif tepkimesine dayanan tarihleme sistemi ile belirlendi. Bu yöntemde resimlerden kazınan birkaç miligram kalsiyum karbonat tortusu kullanıldı.
Analizlere göre resimelr en erken 64.800 yıl önce çizilmiş ve bu tarih Homo spiens'in bilinen Avrupa’ya geliş tarihinden 20 bin yıl kadar eski. Mağara sanatının bilinenden eski tarihlerde ortaya çıkmış olması, onları ilk olarak Homo Sapiens türünün değil, Neandertal türünün ürettiğini düşündürüyor. Her ne kadar son araştırmalar Homo Sapiens'in Afrika'dan çıkış tarihinin çok daha önceye çekilebileceğini savunsa da tez de bu görüşlere yer verilmiyor. Öte yandan eldeki arkeolojik verilere göre Homo Sapiens'in Avrupa macerası en iyi ihtimalle 45 - 50 bin yıllık görünüyor.
Makalede imzası bulunan isimlerden Alistair Pike, “Sonuçlar, Neandertallerin sembolleştirme yeteneği olmayan mağara insanları olduğuna dair inançları yıkıyor. Resim yapmak, insana mahsus etkinlik olarak görülüyordu ama eğer Neandertaller bu resimleri yaptılarsa, onların düşünce yapısı da bize çok benziyordu demektir” dedi.
Science dergisinde konuyla ilgili bir diğer makale İspanya'daki Cueva de los Aviones mağarasında bulunan deniz kabuklarının analizlerine dayanıyor.
Dirk L. Hoffmann, Diego E. Angelucci, Valentín Villaverde, Josefina Zapata4 ve João Zilhão imzalı Symbolic use of marine shells and mineral pigments by Iberian Neandertals 115,000 years ago (115.000 yıl önce İber Neandertalleri tarafından üretilen deniz kabuklarının ve mineral pigmentlerin sembolik kullanımı) başlıklı makaleye göre; Güneydoğu İspanya'daki Cueva de los Aviones mağarasında bulunan aşı boya ve deniz kabukları da Neandertallerin yaratıcılıklarının kanıtlarından.
Avrupa'da Neandertal ile ilişkili Orta Paleolitik Çağ dönemine tarihlenen mağarada bulunan; delikli deniz kabukları, kırmızı ve sarı ve karmaşık pigmentatik boyalarla renklendirilmişti
Neandertallerin Homo Sapiens türünden “bilişsel olarak" çok farklı olmadığını savunn iki araştırmaya imza atanlara göre, yaklaşık 35-40 bin yıl önce ortadan kaybolan insansı tür, daha önce sanıldığından çok daha fazla yaratıcı zeka ve muhayele yeteğine sahip görünüyor.
arkeolojikhaber.com