Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Neapolis antik kenti

Neapolis antik kenti neresidir?

 

1. Neapolis: Napoli.

İtalya’nın güneyinde, aynı isimli körfezin kuzey sahilinde kent.

Yaklaşık MÖ 600’de Cumae kolonisi olarak kuruldu. MÖ 450’ye değin Cumae ve Syracusae kontrolünde kaldı. MÖ 421’de Cumae’nin Samnitlerin eline geçmesinden sonra bölgedeki en önemli Yunan kenti du­rumuna geldi. Yerel halk Oskanlarla uzlaşma yoluna giderek üzerindeki teh­ditleri azalttı. MÖ 327/326’da Roma kontrolüne girdi ve Roma’nın gözde müt­tefiki olarak kaldı: Pyrrhos’un tekliflerini geri çevirdi, I. Pön Savaşı’nda des­tek sağladı ve Hannibal’in saldırılarına karşı koydu.

MÖ 89’da municipium statüsü kazandı.

MÖ 82’de Sulla dönemindeki çarpışmalar sırasında donan­masını kaybetti ve yurttaşları katledildi. MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın püs­kürmesi sonucu zarar gördü.

Kent Yunan özelliklerini MS 3. yüzyıla dek ko­rudu. Bu sayede Yunan kültürü seven imparatorların lütfunu kazandı.

Filo­zof Staseas ve şair Statius bu kentin vatandaşlarıdır.

 

2. Neapolis: Batı Anadolu’da, Aydın iline bağlı Kuşadası ilçesi,

Yılancıburnu mevkiinde yer alan kent. Strabon’un anlattığına göre, Samoslular Marathesion kentine karşılık, kendilerine coğrafi olarak daha yakın bulunan Neapolis’i Efeslilerden almışlardır.


 

3. Neapolis: Kavala.

Yunanistan’ın kuzeydoğusunda, Thasos Adası’nın kuzeyinde sahil kenti.

MÖ 7. yüzyılda Thasos Adası kolonicileri tarafından ku­rulmuştur. Asya’dan Avrupa’ya giden kara yolu üzerinde bulunması kente stra­tejik bir önem kazandırdı. Perslerin Yunanistan seferinden sonra Atina’nın müttefiki oldu. Yaklaşık MÖ 350’de Makedonya kralı Philippos II’un kontro­lüne geçti. Philippi Çarpışması’nda M. Iunius Brutus ve Gaius Cassius Longinus tarafından üs olarak kullanıldı.

Egnatia Yolu(Via Egnatia- Roma Yolla­rı) üzerinde bulunan kent İmparatorluk Döneminde önemini korudu.