Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Nemesis

Nemesis kimdir?

 

1. Nemesis: Yunan inanç sisteminde öç alma tanrıçası.

 Nyks (gece)’in kızıdır.

Merhametsiz, iyi talihi olanlara gıpta eden ve aşırı gururu cezalandıran bir tanrıça olarak bilinir.  

Homeros’un hiç söz etmediği Nemesis’in en eski ta­pınımı Attika bölgesinde ve Symrna’dadır.

2. Nemesis: Nemesis, hem soyut bir kav­ramı simgeler, hem de tanrısal bir varlık olarak canlandırılır.

Nyks, yani gece tanrıçası onu tek başına peydahlar.(Theog.223).

İşler ve Günler'de Nemesis çoğul olarak
kullanılır "Soylar Efsanesinin sonunda, altın, gümüş ve bakır soyları gelip geçtikten sonra sıra demir soyuna gelince iyilik tanrıları yeryüzünden ayrılıp yerlerini Aidos ve Nemesis'e bırakacaklar­dır ve bütün belalar insanların üs­tüne üşüşeceklerdir.

Aidos utanç, Nemesis de vicdan azabı olarak düşünülür.

Nemesis tanrıların insanlardan öç almasını simgeler.

Kimi zaman Erinyslerle birlikte düşünülen Nemesis, insanların ölçüsüzlüğünü, kendilerine olan aşırı güvenci cezalandıran bir tanrıçadır Tragedya'da Ate ve Hybris ile birlikte önemli bir rol oynar.

3. Nemesis: Nemesis hem soyut bir kavramı simgeler, hem de tanrısal bir varlık olarak canlandırılır.

Hesiodos'a göre Gece tanrıça Nyks'in kızıdır. Zeus ona tutulur, ama Nemesis tanrıdan kaçmak için bin bir biçime girer, sonunda bir kaz olur, tanrı da kuğu kuşu biçiminde onunla birleşir. Nemesis'ten doğan yumurtanın Leda'nın eline geçtiği ve Helene ile Dioskurların bu yumurtadan çıktıkları anlatılır. Kavram olarak Nemesis tanrısal "öc"ü simgeler, kimi zaman Erinyslere karışır, ama çokluk insanlarda ölçüsüzlüğü, kendine ve talihine aşırı güveni cezalandıran varlık olarak gösterilir. Ate ile Hybris'in hemen ardından gelir. Bu nitelik de tragedyada büyük bir rol oynar. Marathon'a yakın küçük bir Attika kentinde Nemesis'in bir tapınağı varmış, tapınaktaki tanrıça heykelini ünlü heykeltıraş Pheidias Paros mermerinden yontmuş. Bu mermeri Persler Atina'yı aldıktan sonar zafer anıtı olarak dikmeye hazırlanırken, Nemesis ölçüsüz gururlarını cezalandırmış; mermer de böylece tanrıçanın heykelini yontmaya yaramış.