Anasayfa / Kütüphane / Antik Şehir

Notion Antik Kenti: Menderes Notion Antik Kenti Arkeoloji Kazısı

Notion Antik kenti nerededir?

 

İzmir'in Ahmetbeyli Mahallesi sınırları içinde yer alan Notion Antik kenti harabeleri, İzmir’e 50 km, Kolophon’aysa 15 km uzaklıktadır.

Batı Türkiye'de deniz kıyısında, Klaros, Kolophon, Metropolis ve Ephesos gibi diğer önemli arkeolojik alanların yakınında bulunan iyi korunmuş ve neredeyse tamamen keşfedilmemiş bir antik kenttir.

Yöre halkı tarafından “Kale” olarak adlandırılan Notion Antik Kenti’nin akropolisi, Kuşadası-Seferihisar sahil yolunun 40. kilometresinde Ahmetbeyli kumsalının doğusundaki iki tepe üzerinde yer alır. Kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış olan tapınak, akropolün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hâkim bir konumdadır.

Ahmetbeyli Plajı’yla iç içe olan Notion ilk kez 1921’de kazılmıştır. Kentin batı ve kuzeyindeki iki kapısı ayaktadır. Akropolün üstünde Samos Adası ve Kuşadası’na doğru harika bir deniz manzarası vardır. Hellenistik Dönem’de yapılmış sur duvarları, çok iyi durumdadır. Kentin doğu ucunda tiyatro, agora, bouleuteriyon, batı ucunda avlu ortasında çok küçük bir Athena Tapınağı bulunmaktadır.

Notion Arkeoloji Projesi, Michigan Üniversitesi

Notion olağanüstü bir arkeolojik kaynaktır: Bir liman kenti olan Notion, bugünü Ahmetbeyli köyünün sınırları içinde yer almaktadır. Alanda ilk kazı çalışması 1921 yılında yapılmıştır

Notion, Türkiye'nin Ege kıyısının orta kısmını ve Samos ve Sakız Yunan adalarını kapsayan bir bölge olan İyonya'da yer almaktadır - kültürel kimliklerin uzun bir değişim geleneğine sahip doğal bir sınır bölgesi. Michigan Üniversitesi ve Brown Üniversitesi tarafından 2014 yılında Notion'da yeni bir arkeolojik araştırma projesi başlatıldı.

. Kentin batı ve kuzey kapıları halen ayaktadır. Akropolden Samos adası ve Kuşadası manzarası görülmektedir. Kent Helenistik dönemde inşa edilmiş olup, surları oldukça iyi durumdadır. Kentin doğu ucunda tiyatro, agora ve bouleuterion (belediye binası) bulunmaktadır. Ayrıca batı ucundaki avlunun ortasında küçük bir Athena tapınağı yer almaktadır. 2022 yılı içinde alanda arkeolojik kazı çalışmalarına Bakanlar Kurulu kararı ile Prof. Dr. Christopher John Ratte başkanlığında başlanılmıştır.  Kazılar Michigan Üniversitesi'nce Notion Arkeoloji Projesi olarak sürdürülmektedir.