Anasayfa / Restorasyon

Ohri Ali Paşa Camisi Restore edilecek

Makedonya'nın turistik Ohri şehrindeki tarihi Ali Paşa Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün desteğiyle restore edilecek

 

OHRİ:  Makedonya'nın güneybatısındaki turistik Ohri şehrindeki tarihi Ali Paşa Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün desteğiyle yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından eski ihtişamına kavuşacak.

Ohri çarşısının "incisi" olarak nitelendirilen ve 16. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen caminin Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ohri Müftülüğü, Ohri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Ohri Müzesi iş birliğinde yürütülen restorasyon çalışmaları başladı.

Çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren Ohri Müzesi Müdürü Tanya Paskali Buntaşeska, tarihi caminin 1968 yılında koruma altına alındığını anımsattı.

Oluşturulan komisyon tarafından camide incelemelerde bulunulduğunu ve bunun sonucunda caminin özgün haline getirilmesi kararı alındığını aktaran Buntaşeska, yapıya geçmişte bazı kaçak müdahalelerde bulunulduğunu ve caminin özgünlüğüne uymadığını aktardı.

Tarihi camide halen konservasyon çalışmaları yapıldığını söyleyen Buntaşeska, inşa edilen tüm kaçak yapıların yıkıldığını ve caminin kubbesi ile cephesinde de konservasyon yapılacağını bildirdi.

Buntaşeska, cami bünyesinde bugün ayakta olmayan ancak 1823 yılında inşa edildiği düşünülen bir medrese de bulunduğuna dikkati çekerek, "Evliya Çelebi, Seyahatname isimli eserinde, Ohri'de iki minareli bir cami bulunduğunu belirtiyor. O cami bu cami olabilir. Muhtemelen diğer minarenin sadece temeli vardı ve hiçbir zaman inşa edilmedi. Çünkü eski fotoğraflarda görünmüyor." dedi.

Caminin özgün haline dönüştürülmesi doğrultusunda girişin açık ve 3 kubbeli olacağını dile getiren Buntaşeska, "Daha önce bulunan minare de yeniden inşa edilecek. Bununla ilgili fotoğraflar da mevcut. O fotoğrafları esas alarak biz de projeyi hazırlardık. Minareyi daha önce olduğu gibi yapacağız." ifadelerini kullandı.

Gelecek yıla kadar tamamlanması planlanıyor
Buntaşeska, gelecek yıla kadar tüm restorasyon çalışmalarının tamamlanıp caminin orijinal haline dönüştürülmesini beklediklerini söyledi.

Ohri Müftüsü Samet Aydari de çalışmaların tamamlanmasının ardından Ohri şehrinin 928 metrekare büyüklüğünde bir külliyeye sahip olacağını belirterek, projenin denetlemesinin Ohri Müzesi, çalışmaların ise Türkiye'den gelen mimarlar tarafından yapıldığını söyledi.

Restorasyon çalışmalarının ilk etabında minare ve girişinin inşa edilerek ilk haline çevrilmesi öngörülürken, ikinci aşamada da şadırvan da dahil olmak üzere ek binaların inşası gerçekleşecek.

Pişmiş tuğla ve taşla yapılan caminin minaresi 1912-1918 yıllarında yıkılmış ve bir daha inşa edilmemişti.

AA Dzihat Aliju