Opus Reticulatum
Opus Reticulatum nedir?
1. Opus Reticulatum: Antik Roma mimarlığında, taşların çapraz olarak yerleştirilmesi ve derz aralıklarının ince tutulması nedeniyle dama tahtası görünümünde olan duvar örgüsü.
2. Opus reticulatum: Roma mimarisinde kullanılan bir tür duvar örgüsü.
Cumhuriyet döneminin sonlarında ortaya çıkmış, opus incertum adı verilen ve taşların duvar yüzeyinde düzensiz bir doku oluşturduğu daha eski örgü yönteminin yerini alarak Augustus zamanında çok fazla tercih edilir olmuş, Antoninuslar Dönemi'ne kadar yaygın olarak kullanılan bu duvar sonraları opus mixtumun bir türüne dönüşmüştür.
İlk klasik örneği Pompei Tiyatrosu'nda görülür. Opus reticulatumda taşlar düz değil çapraz yerleştirildiği ve derzler çok ince tutulduğu için duvarın yüzeyi de çapraz bir balık ağı ya da dama tahtası görünümünde olur. Taşların dışa gelen yüzleri yaklaşık 10 cm x 10 cm boyutundadır. Duvar kalınlığı içinde kalan derinlikleri ise 20-25 cm kadardır. Opus reticulatum örneklerine Ostia'daki bazı yönetim yapılarında, Roma'da Augustus Anıt Mezarının duvarında, Ürdün de I. Herodes'in Ceriko'daki (Eriha) villasının terasında rastlanır.
Zamanla opus reticulatumun yerini opus testaceum adlı, tuğlayla örülen duvar almıştır.