Ordu'da 2300 yıllık Kurul Kalesi'nde kazı başlıyor
Ordu'da 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde 6 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarına bu sene de devam edilecek
ORDU: Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde kazılara yeniden başlanacak.
Antik bir yerleşim yeri ve 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Kurul Kalesi, Ordu kent merkezine 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alıyor.
Sivri bir kaya üzerine kurulu kalede, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında 2010 yılında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt'un katılımıyla başlatılan kurtarma kazısı, 2011-2015 yılları arasında da devam etti.
Çalışmalarla 250-300 merdiveni gün ışığına çıkarılan Kurul Kalesi'nde, kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçalarının incelenmesi sonucu MÖ 2. ve 1. yüzyılda yerleşim yapıldığı belirlendi.
Ordu'nun önemli turizm yerlerinden olan, çevresinde yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılan Kurul Kalesi'nin bulunduğu alanda, tarihi dehliz ve su sarnıcı da yer alıyor.
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Şenyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Kurul Kalesi'nde 6 yıl önce başlattıkları arkeolojik kazı çalışmalarına, en geç haziranın ilk haftasından itibaren yeniden başlamayı planladıklarını söyledi.
Kazı çalışmalarını daha önceki yıllarda olduğu gibi kendisinin başkanlığında, Gazi Üniversitesindeki arkeolojik ekip tarafından sürdürüleceğini dile getiren Şenyurt, milattan önce yapıldığı tahmin edilen kaledeki kazı çalışmalarının yaklaşık 3 ay süreceğini ifade etti.
Şenyurt, çalışmaların yaklaşık 25 kişilik ekip tarafından yapılacağını belirterek kazı için hazırlıklarını tamamlandıklarını kaydetti.
Kurul Kalesi'nde arkeolojik kazının en az 10-15 yıl daha süreceğini tahmin ettiklerine dikkati çeken Şenyurt, "Ödenek sıkıntımız olmaması durumunda çalışmalarımızı daha da hızlandırmaya kararlıyız. Bu konuda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Enver Yılmaz'ın oldukça fazla katkıları var. Kendisinin katkılarıyla kazı çalışmalarını daha da hızlandırabiliriz." diye konuştu.
"Çalışmalarda birçok eser gün yüzüne çıktı"
Prof. Dr. Şenyurt, 2010 yılında başlanılan kazı sonrası birçok tarihi kalıntının toprak altından çıkarıldığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu zamana kadar yürüttüğümüz çalışmalarda birçok eser gün yüzüne çıktı. Yapılan kazılarda tepe adaları, giriş kapısı, dinsel ve kültürel alanlarda kullanılan seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça büstleri ve birçok ürün bulundu. Bunları yanı sıra yüzlerce yanmış ahşap kalıntısı, yüzlerce çivi, metalden silahlar ve bıçaklar, hançer uçları, baltalar, kazmalar, çapalar, keskiler ve dokuma tezgahları ortaya çıktı. Kazılar devam ettikçe daha fazla eserin çıkacağına eminiz."
Çalışmaların oldukça hassas yürütüldüğünü vurgulayan Şenyurt, "Geçen 6 yıllık sürede kazı çalışmalarıyla ilgili yaklaşık 400 bin lira ve kalenin yüzde 70'i ortaya çıkarıldı" dedi.
Prof. Dr. Şenyurt, Doğu Karadeniz'in ilk arkeolojik kazı alanı olan ve Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kurul Kalesi'nin, bölgenin yeni turizm gözdesi olacağını sözlerine ekledi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da Kurul Kalesi'nde Karadeniz Bölgesi'nin saklı tarihinin olduğunu belirterek "Kurul Kalesi, Ordu'nun tarihini değiştirecektir. Burası bölgenin yeni turizm merkezlerinden olmaya aday. İnşallah vereceğimiz desteklerle kazı çalışmalarının daha da hızlandırılmasını sağlayacağız" ifadesini kullandı.
AA Hayati Akçay