Anasayfa / Kütüphane

Ostia

Ostia neresidir?

 

Ostia: İtalya’nın orta kesiminde, Roma’nın güneybatısında, Tiber Irmağı’nın ağzında, günümüzde ise ırmağın 6 km. yukansında kalan antik kent.

Roma kentinin limanı olarak işlev görmüş, askeri, ticari ve ulaşım tarihinde önemli bir yer tut­muş ve arkeolojik açıdan çok iyi araştırılmış bir kenttir.

Geleneksel kabule gö­re Roma’nın ilk kolonisi olarak dördüncü kral Ancus Marcius tarafından MÖ 7. yüzyılda kurulmuştur.

Ancak arkeolojik kazılarda ele geçen buluntular Ostia’nın yaklaşık MÖ 350’de kurulmuş ve 300 aileye barınak sağlayan bir kale olduğunu ortaya koymaktadır.

Roma büyüdükçe onun denizaşırı ihtiyaçlarını karşılayan Ostia da büyüdü ve gelişti. Roma’nın kalbine giden yol Tiber’den geçtiği için Ostia’nın korunması özellikle önemliydi. Bu ihtiyaç özellikle Pön Savaşları (MÖ 264-210) ve MÖ 67’deki korsan yağmaları sırasında daha belir­gin hale gelmiştir.

Ticaret hacminin gittikçe artması nedeniyle kentte büyük depolama tesisleri yapıldı.

Ostia İmparatorluk Döneminde (MÖ 27 sonrası) bü­yük ambarları, 800’den fazla dükkanıyla tahıl ürünlerinin depolanıp satıldığı önemli bir ticaret merkezine dönüşmüştü.

Büyük gemilerin yükleri Ostia’da daha küçük gemilere yüklendikten sonra Roma’ya gönderiliyordu. Bu yüzden kentte önemli miktarda işçi de yaşıyordu.

MS 2. yüzyıl başlanndaki en kalaba­lık döneminde kentin nüfusu 50 bin olarak tahmin edilir.

Claudius dönemin­de Ostia’nın 4 km. kuzeyinde Portus adıyla yeni bir liman yapısı daha inşa edildi.

Traianus döneminde liman yapılarına eklemeler yapıldı. Bu dönemde Ostia klasik anlamda bir liman kenti olmaktan çok çevredeki diğer yerleşim­lere ve Roma’ya gitmekte olan yolculara hizmet veren bir yerleşim karakterindeydi.

Kıyıdan sürüklenen kumların limanda büyük gemilerin barınmasını zorlaştırıp kent yaşamını da olumsuz etkilemesiyle MS 5. yüzyılda terk edilen ken­tin bu dönemdeki nüfusu sıtma yüzünden çok azalmıştı. Bu alanda bir daha yerleşilmemesi nedeniyle Ostia kazıları önemli arkeolojik kalıntıları gün ışığı­na çıkarabilmiştir.

Ostia’nın baştanrısı Vulcanus idi.