Ostrakismos
Ostrakismos nedir?
1. Ostrakismos: Antik Yunan’da, Atina’da M.Ö. 508/507- 417/416 yılları arasında Kleisthenes’in, Solon Yasalan’na ek olarak çıkardığı kanunların en önemlisi.
Bu yasa ile, Atina’da devlet düzeni için tehdit oluşturan seçkin bir yurttaşın, herhangi bir suç yüklenmeden sürgüne gitmesini sağlayan uygulama.
Bunun için ostrakismos oylaması yapılmaktaydı. Ostrakon ismi verilen oy pusulalarının (Ostrakon) üzerine isimler yazılmaktaydı.
2. Ostrakismos: Atina'da devlet düzenini tehdit eden seçkin yurttaşlardan birinin herhangi bir suç yüklenmeksizin sürgün edilmesini sağlayan uygulama.
Benzer bir uygulama çeşitli zamanlarda Argos, Miletos, Syrakusai ve Megara'da da görülmüştür. Atina'da kış ortasıhda belirli bir tarihte düzenlenen tartışmasız bir toplantıda bu yönde karar alınırsa, birkaç hafta sonra ostrakismos oylaması yapılırdı. Bu oylamada, oy hakkı bulunan her yurttaş bir başka yurttaşın adını yazabilirdi. Belirli sayıda ostrakon üzerinde adı yazılan kişi 10 gün içinde Atina'dan ayrılmak ve 10 yıl boyunca sürgünde yaşamak zorundaydı, ama mülklerini yitirmezdi.
Aristoteles ostrakismosu. ilk kez Kleisthenes'in, Hippias'ı kovduktan sonra (MÖ 508) Atina anayasasında yaptığı reformla uygulamaya koyduğunu anlatır. Ama MÖ 488-487'de Kollytoslu Kharmos'un oğlu Hipparkhos'un sürgün edilmesinden önce bu uygulamaya başvurulduğunu gösteren kanıt yoktur. Hipparkhos'un ardından, I. Kserkses'in istilasından önceki MÖ 481 affına değin sürgün edilen dört kişinin sonuncusu Aristeides'ti.
Ostrakismos kurumuna Pers Savaşları'ndan sonra giderek daha az başvuruldu. Son kez büyük olasılıkla 417'de, Nikias ile Alkibiades arasındaki düşmanlığın yol açtığı siyasal bunalımı gidermek üzere başarısız biçimde uygulandı.