Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Ostrakon

Ostrakon nedir?

 

1. Ostrakon: Antik Yunan ve Roma’da, kilden ya da başka silikatlar içeren topraktan yapılmış, üzerleri yazılı çanak çömlek parçaları.

İlk kez M.Ö. 487 yılında ostrakismos denilen oylamada (Ostrakismos) kullanılan bu kısa ömürlü belgelerin daha çok vergi ödemeleri ve oy pusulası gibi işlevleri vardı.

2. Ostrakon: Yunancada kırık çömlek parçası anlamına gelir.

Atina da oy pusulası olarak kullanılan üstü yazılı çanak-çömlek ya da (ender olarak) taş parçası. İlk kez MÖ 488-487 yılında gerçekleştirilen ve ostrakismos denen oylamada üstlerine adlar yazılı ostrakonlar oy pusulası olarak kullanılmıştır.

Ostrakonun aynı amaçla Mısır da kullanımı Yunanların buraya gitmesinden sonra başlamıştır. Tarihlenebilen ilk örnek MÖ 274 yılına aittir. Mısır'da Ptolemaioslar döneminin başlarına rastlayan örneklerin daha çok vergi makbuzu olarak kullanıldığı görülmektedir. Daha sonraki dönemlerde, ostrakonlar üstünde eskiz çizimleri, yazı ve benzeri çalışmalar ya da üstüne emirler, sihirli sözcükler, Hıristiyanlık öncesinde ve sonrasında dinsel içerikli sözler yazılmıştır.