Özbekistan'da 2 bin yıllık yerleşik yaşam izi bulundu
Fergana Vadisinde yerleşik yaşam izlerinin en az 2 bin yıl öncesine uzandığı Mingtepe kazılarında ispatlandı.
Çin'den Vietnam, Kamboçya, Laos, Moğolistan, Bangladeş, Pakistan, Türki Cumhuriyetler, İran ve Türkiye'ye uzanan tarihi İpek Yolu havzasında yer alan önemli arkeolojik kazılardan biri de Özbekistan'da sürüyor. İpek Yolu üzerindek kalelerden Mingtepe'nin yeni bulguları açıklandı.
Tarihi İpek Yolu'nun önemli duraklarından Fergana Vadisi sınırlarında bulunan, Özbekistan'daki Mingtepe kazılarında Orta Asya steplerinin tarihinin aydınlanmasına katkı sağlayacak önemli bilgiler elde edildi.
2012 yılından bu yana beş kez arkeolojik kazı yapılan Mingtepe'de bulunan eski çağlardan kalma surlarla çevrili alanda elde edilen bulgular, Çinli ve Özbek Arkeologların katıldığı bir Workshop toplantısınde değerlendirildi.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre; Özbekistan'da Fergana Vadisi'nin güneydoğusunda kalan ve Andigon kenti yakınlarında yer alan Mingtepa kalıntılarında ortaya çıkan bulguların, 2000 yılı aşkın bir süre önce yalnızca göçebeler için geçici bir garnizona değil, kalıcı bir yerleşim alanına ait olduğuna dair önemli ipuçları elde edildi.
Genişliği 500 ile 800 metre, boyu 1,300 metreden 2.100 metreye kadar uzanan Mingtepe'deki surlarla çevrili yerleşim alanı içinde; alanın batı kapısı yakınlarına geçen yıl bir el sanatları atölyesinin yıkıntılarını ve mezarlık ortaya çıkarıldığı belirtildi. M.Ö. birinci ve ikinci yıllara ait kalıntıların yaklaşık 2.155 yıllık olduğu tahmin ediliyor.
CASS Arkeoloji Enstitüsünün raporuna kazılarda hassas ölçüm, bilgisayarla haritalama ve veri analizinde önemli rol oynayan Luoyang shovel adlı bir Çinlilerin geliştirdiği bir program da kullanıldı.
CASS Arkeoloji Enstitüsü, araştırma Bölümü direktörü Zhu Yanshi, "Özbek arkeologları ve Çinli arkeologlar alanda uyum içinde çalışıyor ve önemli sonuçlar elde ediyorlar. Ünlü Fergana Atları ile tanınan Dayuan Devleti'nin bu topraklarda hüküm sürdüğü biliniyor ve bu kazıların onların tarihini aydınlatmaya da faydaları olacağı tahmin ediliyor" dedi..
CASS Arkeoloji Enstitüsü Wang Wei ise Mingtepa kalıntılarının kazı ve incelemesinin uzun vadeli bir çaba olacağına dikkat çekti ve bir sonraki adımın kazılardan ve araştırmalardan elde edilen bulgulara dayanarak Mingtepa'nın arkeolojik kronolojisini oluşturmak olacağını söyledi.
arkeolojikhaber.com