Anasayfa / Etkinlikler

Özbekistan'da Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi

Kongreye Özbek ve Türk bilim adamlarının yanı sıra 30’a yakın ülkeden çok sayıda uzman katılıyor.

 

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 2. Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi başladı.

Selçuk Üniversitesi ile Taşkent MDIS Üniversitesi tarafından ortak düzenlenen kongreye Özbek ve Türk bilim adamlarının yanı sıra 30’a yakın ülkeden çok sayıda uzman katılıyor.

Kongreye Taşkent MDIS Üniversitesi Rektörü Casur Salihov, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ve Taşkent Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Cesim Çelebi ile çok sayıda davetli katıldı.

Salihov, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek iki ülke üniversiteleri arasındaki iş birliğinin daha da gelişmesi için çaba göstereceklerini belirtti.

Prof. Dr. Şahin de bu yıl ikincisini düzenlenen kongrenin ata toprakları Özbekistan’da gerçekleştirilmekte olmasından büyük mutluluk duyduklarını, sadece Türk dünyası için değil İslam dünyası için de çok önemli olan bu topraklarda İmam Maturidi, İmam Buhari, Bahattin Nakşibendi gibi büyük dini alimi ve ulemalar yetiştiğini anlattı.

"Bizleri bin yıl önce bu topraklardan çıkarıp, Avrupa’ya Viyana kapısına kadar götüren güç ve gelenek buradadır, bu topraklardadır.” diyen Şahin, Konya’nın kardeş şehri olan Semerkant’ta Selçuk Üniversitesinin bir enstitüsünü tesis etmek istediklerini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Necmi Uyanık: Özbekistan Orta Asya’nın incisi

Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık da Türkiye'nin Özbekistan’da kongre düzenleyen ilk üniversitesi olduklarını söyledi.

Özbekistan’ın Orta Asya’nın incisi, yükselen yeni değeri olduğunu, inanç ve kültür turizminde önemli bir potansiyelinin bulunduğunu belirten Uyanık, bu etkinlikle Türkistan coğrafyasında oluşturacakları kültür ve turizmin yeni dinamikleriyle, çeşitlendirilmiş turizm ile yüzbinlerle ifade edilen karşılıklı turizm hareketliliğini bir yıl içinde bir milyona çıkarılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt: Özbekistan turizmin geliştirilmesi için büyük potansiyel

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Özbekistan’ın 5 duyuya hitap eden “farklı bir ülke” olduğunu kaydederek, bu ülkede turizmin geliştirilmesi için büyük potansiyelin bulunduğunu dile getirdi.

Avcıkurt, Özbekistan’ın dünyada en fazla tarihi ve kültürel esere sahip ilk 10 ülke arasında yer aldığını anımsatarak ülke genelinde 4 binden fazla tarihi ve kültürel eserin bulunduğunu, kültürlerin kesiştiği, dünyanın en eski yerleşimlerinden olan Semerkant’ın da UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne dahil edildiğini kaydetti.

Özbekistan'ın zengin mineral ve tabii su kaynakları, kayak-dağcılık, avcılık, ekolojik ve gastronomi turizmi gibi alternatif turizm çeşitleri bakımından zengin bir ülke olduğunu aktaran Avcıkurt, yıllık 2 milyon turistin geldiği Özbekistan’ın başlıca turizm pazarları arasında Avrupa ülkeleri, Türkiye, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Rusya’nın yer aldığını söyledi.

Kongrenin açılışının ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Şahin ile Taşkent MDIS Üniversitesi Rektörü Salihov, iş birliği protokolü imzaladı.

Bahtiyar Abdukerimov - AA