Palaistra
Palaistra nedir?
I. Palaistra: 1. Antik çağda, ille başlarda güreş ve diğer spor dalları eğitim ve antremanların yapıldığı, etrafı sütunlarla çevrili kare planlı, üstü açık spor alanı.
Daha sonraları palaistralar, peristylli bir avlu ile onun etrafındaki odalar ve eksedralardan oluşmuştur.
Ana avlu, çoğunluğu Haberci Tanrı Hermes’in olmak üzere çeşitli tanrı heykel ve öderiyle bezenmişti.
Yunan palaistrasının esas bölümünü epheheion oluşturmaktaydı.
Ephebeion, güneye bakan çift revaklı odaların ortasında, uzunluğu genişliğinin üç katı olan bir bölümü.
Roma döneminde palaistraya bir hamam yapısı eklenmiştir.
Palaistraların; conisteriumunda güreş, elaiothesionunda yağlanma, masaj, coryceumunda boks ve sphaeristerimunda ise top oyunları yapılmaktaydı.
II. Palaistra: Yunan ve Roma mimarilerinde, dörtgen planlı, stoalarla çevrili, üstü açık spor alanı. Peristilli bir avlu ile çevresindeki çeşitli oda ve eksedralardan oluşan palaistra, gymnaisomun çekirdek yapısıdır.
Çoğunluğu Hermes'in olmak üzere çeşitli tanrı heykel ve büstleriyle bezenmiş olan palaistranın ana avlusunu çevreleyen stoa, diaulos adını alır. Yunan palaistrasının ana bölümü ephebeiondur. Vitrivius'a göre ephebeion, uzunluğu genişliğinin üç katı olan ve güneye bakan çift stoalı odaların ortasında bulunurdu. Roma döneminde, gymnasiona bir hamam yapısının eklenmesiyle palaistra, bu yapı kompleksinin spor oyunlarına ayrılmış açık avlusu durumuna gelmiştir. Palaistrada gençler, başta güreş olmak üzere çeşitli sporları öğrenir ve uygulardı. MÖ 6. yüzyılda Sikyon'daki palaistralar askeri eğitimi tamamlayan birer spor akademisi niteliğindeyken, MÖ 3. yüzyıldan başlayarak buradaki eğitim hümanistik bir amaca da yönelmiştir. Palaistrada, peristilli avluyu sınırlayan odaların yağlanma, kumlanma, tartışma odaları ve antrenman mekânları olduğu düşünülmektedir. Conisterium'da güreş, Coryceum'da boks, Sphaeristerium'da top oyunları, Elaiothesion'daysa yağlanma ve masaj yapılmaktaydı. Atina'da Taureas Palaistrası'nda olduğu gibi, bu yapı tipi bazen palaistrayı kuran kişilerin adını taşırdı.
II. Palaistra: Palaestra