Panagyrikos
Panagyrikos nedir?
Panagyrikos: Yunan kültürüne özgü övgü konuşması ya da methiye.
Kökeni, olimpiyat ve panathenaia şenliklerindeki genel toplantılarda {panegyris) yapılan konuşmalara dayanır. Bu toplantılarda, Helen birliğine övgüler düzülür, uzun uzadıya Yunan kentlerinin eski zaferleri anlatılırdı, ikisi de Isokrates'e ait olan panegyrikos ile panathenaikos özgün biçimiyle günümüze ulaşmış en ünlü panegyrikoslardır.
Epitaphion denen cenaze konuşmaları da panegyrikosa benzer. Örneğin Perikles'in cenaze konuşması hem savaşta ölen kahramanlar, hem de Atina kenti üzerine bir panegyrikostur.
MS 2. yüzyılda panegyrikos, ünlü kentlerden çok Roma imparatorluğuna yönelik bir övgü niteliği kazanmıştı. Aynı dönemde Yunan retorikçi Aristides panegyrikosun bu iki özelliğini birleştirdi.
Böylece panegyrikos, şölenlerde eski kahramanların zaferlerini kutlama ve önemli kişiler için yapılan laudationes funebres (cenaze konuşması) gibi eski Roma adetleriyle özdeşleştirildi.
Roma'da bir başka övgü konuşması da, kamu görevine talip olanların yaptığı gratiarum actioydu (şükran sunma). Böylece konuşmaların derlendiği XII Panegyrici Latini, Plinus'un (genç), MS 100'de imparator Traianus tarafından konsüllüğe aday gösterildiğinde yaptığı gratiarum actioyu da içerir.