Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Patara Deniz Feneri'ni ayağa kaldıracak proje Kurul'a sunuldu

Likya Birliği’nin başkenti antik kent Patara’da yaklaşık 2 bin yıllık 26 metre boyundaki Patara Deniz Feneri’ni yeniden ayağa kaldırmak üzere hazırlanan proje, nihai karar için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu.

 

Ekim ayı içinde incelemeyi sonuçlandırması beklenen Koruma Kurulu, projeye onay verirse Antalya Valiliği ihaleye çıkacak.

İhale süreci tamamlandıktan sonra fenerin restitüsyonu için çalışmalar başlayacak. Sadece yerli ve yabancı turistlerin değil Antalyalıların da yoğun ilgili gösterdiği ve akıbetini merak ettikleri proje kapsamında tamamına yakını orijinal taşlarıyla restore edilen antik meclis binasının ise koruma amaçlı akıllı çatıyla kapatılması planlanıyor.

Prof. Dr. Havva Işık:  Kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek tek fener olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 12 ay kazı yapılan antik kentlerden biri olarak belirlediği Patara’daki deniz fenerinin, Türkiye’nin en önemli kültür mirasları arasında yer aldığına vurgu yapan Prof. Dr. Havva Işık, “Patara Feneri bugün kendi orijinal malzemesiyle ayağa kaldırılabilecek tek fener olma özelliğini taşıyor. Fenerin ayağa kalması bu yönüyle de çok önemli” dedi.

Kule, podyum üzerinde yaklaşık 26 metrelik bir yüksekliğe ulaşacak.

Patara Deniz Feneri’ni dünyaya ilk kez 1812’de eski Yunan ve Roma sanatlarını inceleyen William Gell tanıttı. Bölgedeki kazı çalışmaları 1988 yılında Prof. Fahri Işık tarafından başlatıldı. Taş yığını halindeki yapıda arkeoloji kazıları ise 2004’te başladı. Arkeolog Prof. Dr. Havva Işık, Patara kazılarını eşi Prof. Dr. Fahri Işık’tan devraldı. Fener, podyum ve kule olarak iki ana bölümden oluşuyor. Çalışmalar sonucunda podyum, iki temel geometrik formun bir araya getirilmesiyle ortaya çıkarıldı. Kule, podyum üzerinde yaklaşık 26 metrelik bir yüksekliğe ulaşacak.

Ceren Deniz - Hürriyet