Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Pathos

Pathos nedir?

 

1. Pathos: Yunancada duygu acı, hastalık anlamına gelir. 

İnsan deneyiminin ya da onun sanattaki temsilinin seyirci  veya okurda duygudaşlık, acıma ile üzüntü uyandırması. 

Trajedinin uyandırığı yüce tutkulardan farklı olarak, daha çok hak etmediği halde acı çeken veya çaresiz kişilere yönelik duyguları kapsar. 

Pathos anatta başarısız uygulandığında duygunun aşırı abartılması sonucu komik etki yaratmasına bathos denir. 

Sanatçı acıma hissi uyandırmak için izleyicinin yatim ya da öksüzlere, yaşlılara ezilenlere, hayvanlara karşı beslediği duyguları sömürmeye kalktığında da, pathos aşırı duygusallığı dönüşür. Bun arşılık gerçek pathos sanatta önemli bir yer tutar. 

2. Pathos: Yunancada duygu, acı, hastalık anlamına gelir.

İnsan deneyiminin ya da onun sanattaki temsilinin seyirci ya da okurda duygudaşlık, acıma ya da üzüntü uyandırması. Trajedinin uyandırdığı yüce tutkulardan farklı olarak, daha çok hak etmediği halde acı çeken ya da çaresiz kişilere yönelik duyguları kapsar. Pathos sanatta başarısız uygulandığında, duygunun aşırı abartılması komik bir etki yaratır; buna bathos denir. Sanatçı acıma hissi uyandırmak için izleyicinin, örneğin yetim ya da öksüzlere, yaşlılara, ezilenlere ya da hayvanlara karşı beslediği duyguları sömürmeye kalktığında da, pathos aşırı duygusallığa dönüşür. Buna karşılık gerçek pathos sanatta önemli bir yer tutar.