Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Peisistratos

Peisistratos kimdir?

 

Peisistratos: MÖ 527. MÖ 561/560-527 arasında Atina tiranı.

Onun dö­nemi Atina’nın en parlak dönemlerinden biri olmuştur. Heredotos’tan öğren­diğimize göre deniz kıyısında yaşayan Atinalılar ile içerideki köylerde yaşayan Atinalılar arasında çıkan iç savaş sırasında Peisistratos üçüncü bir taraf olarak mücadeleye katılır ve yönetimi eline geçirir.

İki kez iktidarı kaybeder, on yıl sürgünde kalır, fakat sonra etrafına topladığı paralı orduyla tekrar tiran olur.

Köylüleri soylu sınıflara karşı kayırdı, tarımı geliştirici uygula­malarda bulundu. Athena’yı Atina’nın ana tanrıçası durumuna getirdi. Ayrıca şenliklere ve edebiyata büyük önem verdi. Dört yılda bir düzenlenen Panathenaia bayramı onun döneminde başlatıldı. Homeros destanlarının yazıya ge­çirilmesi işini yürüttü.

Giriştiği geniş çaplı icraatların mali kaynağı Pangaion Dağı’ndaki kendi madenlerinden elde edilen gelir ve yurttaşlardan alınan ver­giler oluşturuyordu.

Atina’da yiyecek sıkıntısı sebebiyle huzursuzluk çıkma­ması için Karadeniz’in kuzeyinden gelen tahıl ürünlerinin geçiş noktası olan Hellespontos’un denetimini elinde tutmaya önem verdi. Ionların dini merke­zi Delos’a çeki düzen verip burada bir festival başlattı.

Öldüğünde askeri açı­dan Sparta’nın gerisinde kalmış ancak ticarette dönemin en canlı kentleriyle rekabet eder duruma gelmiş bir Atina bıraktı.

Dinsel ve siyasal birlik yönün­de attığı adımlarla ölümünden sonra takdir kazanmıştır. Aristoteles onun için şöyle yazar: “Peisistratos’un yönetimi halkı hiçbir alanda sıkmadı. Durmadan barış için çalıştığı gibi içeride de sessizliği ve dinginliği korumasını bildi. Bu yüzden sonradan çok defa Peisistratos’un tiranlığı için Kronos Çağı denildi.”

Öldüğünde yetmiş yaşlarındaydı, yerine oğlu Hippias geçti.