Anasayfa / Paleontoloji

Peru'da bulunan 43 milyon yılllık yürüyen balina fosili şaşırttı!

Paleontologlar, Peru'da 43 milyon yıl öncesine ait dört bacaklı, ayakları perdeli ve toynaklı yüzer-gezer balina fosili keşfetti. Fosil bilimadamlarını sadece ayakları ile değil, bulunduğu yer ve zaman olarak da şaşırttı. Çünkü ilk balinaların Güney Asya civarında ortaya çıktığı sanılıyor ve karadan denize indikleri savunuluyordu!

 

Paleontologlar, fosil kalıntılarına göre dört metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen deniz memelisinin bacaklarıyla hem yüzüp hem de karada yürüyebildiğine inanıyor.

Yüzer Gezer Balina, vücut ağırlığını taşıyabilen bacakları ve güçlü kuyruğuyla adeta su samuruna ve kunduzlara benziyor.

Bilim insanları fosilden keşfedilen yeni türe "Pregosetus Pasifikus" adını verdi. Pregosetus Pasifikus, 'Pasifik'e ulaşmayı başaran gezgin balina' anlamına geliyor.

Current Biology (Güncel Biyoloji) dergisinin Şubat 2019 tarihli sayısında, Olivier Lambert, Giovanni Bianucci, Rodolfo Salas-Gismondi, Claudio Di Celma, Etienne Steurbaut, Mario Urbina ve Christian de Muizon imzaları ile yayınlanan Orta Eosen Döneminin Başlarında Dört Ayaklı Memeli Deniz Hayvanlarının Yayılımı esnasında,  Peru'da Bir Amfibi Balina Ortaya Çıktı  (An Amphibious Whale from the Middle Eocene of Peru Reveals Early South Pacific Dispersal of Quadrupedal Cetaceans) başlıklı makalede (Bakınız: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)30220-9) yer alan bilgilere göre; araştırmacılar bulunan fosilin balinaların gelişimi ve nasıl yayıldıklarına ışık tutabileceğine inanıyor.

Natural History Museum'un (Doğal Tarih Müzesi) haberine göre; ayaklı balina fosili, Peru'nun Pasifik kıyısına 1 km mesafede Media Luna plajındaki deniz sedimanında bulundu.

İlk balina fosilleri Hindistan ve Pakistan'da tespit edildiğinden ve balinaların 50 milyon yıl önce Güney Asya'da karadan suya indiği tezleri hayli yaygın olduğundan, Amerika kıyılarında böylesine erken dönemde bir balina fosili bulunması bilimadamlarını bir çok açıdan şaşırttı.

Araştırmada yer alan Belçika Doğa Bilimleri Kraliyet Enstitüsü'nde görevli bilim insanı Dr. Oliver Lambert, "Bu, Hindistan ve Pakistan dışında bulunan nadir ve oldukça fazla parçası bulunmuş dört ayaklı balina örneği" dedi.

'Gezgin balina'

Araştırmacıların tahminlerine göre balinalar, vücutları suya daha dayanıklı hale gelince Kuzey Afrika ve birçok fosilin bulunduğu Kuzey Amerika'ya göç etti.

Bilim insanlarının bu son keşfi, ilk balinaların Güney Amerika'ya göç ettiklerine işaret ediyor.

Londra Doğal Tarih Müzesi'nde eski balina araştırmacısı Travis Park, "Balinalar, evrimin ikonik örnekleri. Küçük toynaklı memeliden, bugün gördüğümüz mavi balinalara evirildiler. Okyanusları nasıl fethettiklerini görmek çok ilginç" dedi.

Fosil için kazı çalışmalarını Peru, Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika'dan paleontolojistlerden oluşan uluslararası bir ekip yürüttü.