Anasayfa / Paleontoloji

Peru’daki Ocucaje çölünde 10 milyon yıllık timsah fosili bulundu

Peru'daki Uluslararası Paleontoloji Kongresi'nde iskeleti tam bir timsah fosili ilk kez açıklandı. Bilim insanları 10 milyon yıllık fosilim, nesli tükenmiş timsah türünün yavrusuna ait ilk örnek olduğunu öne sürüyor. 2023'ün sonunda bulunan fosil, Peru Jeoloji, Maden ve Metalürji Enstitüsü ve La Union Koleji işbirliğiyle çıkarıldı. Peru Uluslararası Paleontoloji Kongresi'nde sunulan bulgulara göre iskelet, soyu tükenmiş bir gavyal türüne ait.

 

Güney Amerika ülkesinin başkenti Lima'nın yaklaşık 350 kilometre güneyindeki Ocucaje Çölü'nde yapılan çalışmalarda neredeyse bütün iskeletiyle korunmuş bir timsah fosili keşfedildi. Fosil ilk olarak 2023’ün son günlerinden Ica’daki Ocucaje çölündeki Pisco Formasyonu kayalarında keşfedilmişti.

2023'ün sonunda bulunan fosil, Peru Jeoloji, Maden ve Metalürji Enstitüsü ve La Union Koleji işbirliğiyle çıkarıldı.

Peru Uluslararası Paleontoloji Kongresi'nde sunulan bulgulara göre iskelet, soyu tükenmiş bir gavyal türüne ait. 

Paleontolog Mario Urbina, Ingemmet Bölgesel Jeoloji Müdürlüğü ve La Unión Koleji’nden uzmanlarla birlikte onu çıkarmaya yardımcı oldu.

Fosil, 3 ila 4 metre arasında neredeyse tamamlanmış eklemli bir iskelete sahip ve genç bir hayvana ait. Timsah maksimum boyutuna ulaşmadan ölmüştü. Yetişkinlikte, bu örnekler 9 metreye kadar bir uzunluğa ulaşıyor  

Bulgular henüz hakem denetiminden geçmedi ancak araştırmacılar yaklaşık 3 metre boyundaki iskeletin 10 ila 12 milyon yıl önceye tarihlendiğini ifade ediyor. Bilim insanları Piscogavialis cinsine ait bu gavyalın yavru olduğunu söylüyor.

Araştırma ekibinden paleontolog Mario Gamarra "İlk defa bu türe ait bir yavru bulduk, yani henüz maksimum boyutuna ulaşmadan önce ölmüş" diyor.

Bilim insanları bu hayvanların boylarının, yetişkinliğe ulaşınca 9 metreye kadar çıkabildiğini ifade ediyor.

Gamarra bu hayvanların çene ve kafatasının bugünün timsahlarından epey farklı olduğunu belirtiyor:

Uzun bir burunları vardı ve tamamen balıkla besleniyorlardı. Bu timsahın günümüzdeki en yakın akrabası Hint gavyali olabilir. 

Fosili yeniden yapılandırma projesine liderlik eden Urbina’ya göre, “Bu türlerin kafatası ve çenesi günümüz timsahlarından ve aligatorlarından farklıdır. Uzun bir burunları vardı ve sadece balıkla beslenirlerdi. Bu timsaha en yakın tür Hint gavial timsahı olurdu,” diye ekledi.

Çıkarıldıktan sonra araştırmacılar fosili ulusal paleontolojinin yönetim organı olan Ingemmet’in tesislerine götürdü. Orada yaklaşık 80 saatlik bir hazırlık sürecinden geçti. Basın açıklamasına göre, tüm süreç kumtaşının aşırı sertliği ve ayrıca karmaşık morfolojisi nedeniyle zorluydu.

Açıklamada belirtelim ki, Ingemmet’teki paleontoloji uzmanlarının fosil üzerindeki araştırmalarına devam edecekleri de eklendi. Ayrıca, bulunduğu biyolojik, jeolojik ve çevresel süreçleri daha derinlemesine inceleyecekler.

Son raporlara göre, Peru’daki Ocucaje çölü fosil açısından zengin bir çöl. En yaygın olanlar arasında balinalar, yunuslar, köpekbalıkları ve Miyosen döneminden yaklaşık 5 ila 23 milyon yıl önce kalan diğer türler yer alıyor.

New York Times’ın bir raporunda, milyonlarca yıl önce bu çölün balinalar, yunuslar, köpekbalıkları ve penguenler gibi yaratıkların bir araya geldiği bir yer olduğu belirtildi.

Ayrıca araştırmacıların yakın zamanda Pisco Havzası’nda bulunan kemikleri ve mezarları kullanarak uzak geçmişi yeniden inşa ettikleri paylaşıldı. Burası, And Dağları ile Peru’nun Pasifik kıyısı arasında bulunan 200 mil karelik fosil açısından zengin bir bölge.

Son yıllarda araştırmacılar en az 55 yeni deniz omurgalı türü keşfetti. Geçtiğimiz yıl, paleontologlar, şimdiye kadar var olmuş en ağır hayvanlardan biri olan deniz ineği benzeri bir balina olan Perucetus colossus’u ortaya çıkardı.

Smithsonian Enstitüsü’nde paleontolog ve deniz memelileri fosilleri küratörü olan Nicholas Pyenson, “Peru’dan her zaman yeni bir şeyler geliyor gibi görünüyor,” dedi. Çoğu durumda bu türlerin başka hiçbir yerde bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Ancak Perulu paleontologlar için belirtelim ki, plansız gelişimin bu eşsiz kemik koleksiyonunu tehdit ettiği konusunda uyarıyor. Peru’nun doğal ve kültürel mirasını tehlikeye atıyor.

Pisco Havzası’nın kapısı olan Ocucaje’de çöl, gayrimenkul, gecekondu yerleşimleri ve tavuk çiftlikleri için bölünüyor. New York Times’ın haberine göre, kum tepeciklerinin arasından yeni yollar geçiyor ve çamur bariyerleri ve dikenli tel direkleri iddia edilen arazileri işaretliyor.