Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Philippi

Philippi neresidir?

 

Philippi: Yunanistan’ın kuzeydoğusunda, Kavala’nın kuzeybatısında kurulmuş antik kent.

Sürgündeki Atina’lı siyasetçi ve hatip Kalistratos önderliğinde Thasos Adası’ndan gelen bir grup göçmen tarafından MÖ 360/359’da kuruldu.

Kentin kurulduğu tepenin eteklerinde çok sayıda pınar olduğu için kente Krenides (pınar) adını verdiler. Dört yıl sonra Makedonya kralı Philippos II kenti aldı ve adını Philippi olarak değiştirdi.

Kenti kendi hakimiyetinde özgür bir kent ilan etti, bataklıklarını kuruttu ve arazisini genişletti. Bölgedeki altın madenleri Makedonya bütçesine büyük katkı sağlamıştır.

MÖ 42’de yakınlarda gerçekleşen Philippi Çarpışması sayesinde kentin adı duyuldu. Savaşın hemen ardından Romalı göçmenlerin yerleştirilmesiyle burada Colonia Augusta Philippensis adıyla bir koloni kuruldu.

Aziz Paulus MS 49’de kente gelerek burada ilk Hıristiyan kilisesini kurdu. Bu nedenle, Hıristiyanlığın resmi din olarak benimsenmesinden sonra, Philippi önemli bir dini merkez oldu ve varlığını MS 14. yüzyıla dek korudu.

Byzantion’u Makedonya üzerinden Adriyatik Denizi’ne bağlayan Egnatia Yolu (Via Egnatia- Roma Yolları) üzerinde yer alıyordu.