Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Philon

Philon kimdir?

 

Philon: MÖ 4.yy. Eleusis’li mimar.

Piraeos’taki cephanelik binasını planlamıştır. Kendi türündeki binalar içinde antik çağda en çok beğenileni olan bu yapı Sulla tarafından yıkılmışıtır.

Philon: MÖ 159/58-84/83. Larissa ’lı filozof.

Platon’un kurduğu Akademia’nın uzlaşma ile göreve gelen son başkanı. Sekiz yıl kendi köyünde eğitim aldıktan sonra 24 yaşında Atina’ya geldi, Klitomakhos’tan ders aldı ve MÖ 110/9’da onun ardından Akademia’nın başına geçti. I. Mithradates Savaşı sırasında, MÖ 88’de Roma’ya gitti ve aralarında eski öğrencilerinin bulunduğu gruba dahil oldu. Burada tanıştığı Cicero onun sadık takipçisi oldu. Muhtemelen ölümüne dek Roma’da kaldı. Akademia geleneği onun döne¬minde yargıda bulunmayı sert şekilde sınırlayan geleneksel görüşünden uzaklaşarak Karneades’in ‘makul kanı’ tanımını benimsedi. Buna göre filo¬zof, kesin bilgiye ulaşmanın imkansızlığını aklında tutarak kendisine en inandırıcı gelen görüşü benimseyebilirdi. Cicero’dan öğrendiğimize göre hitabet dersleri de vermiştir.
 

Philon: MÖ 15-MS 50. Hellenistik Dönemin en önemli Yahudi düşünürü, aynı zamanda Yahudi topluluğunun siyasi lideri.

İskenderiye’deki etkin Yahudi ailelerinden birine mensuptu. Hacı olmak için bir kez Kudüs’e gitmiş, bunun dışında Filistin bölgesi ile fazla ilişkisi olmamış, etkinliklerini İskenderiye ve çevresi ile sınırlamıştır. Yahudiliğe karşı yapılan baskıları ve Roma imparatorunun heykellerinin Yahudi mabetlerine konmasını protesto etmek için imparator Caligula ile görüşmek üzere Roma’ya gönderilen Yahudi heyetinin içinde yer aldı (MS 40). Vahye dayalı iman ile felsefi düşünce arasın¬da bir bireşim deneyen ilk düşünür olarak felsefe tarihinde önemli bir yeri vardır. Felsefi görüşleri özellikle Platon, Aristoteles, Yeni-Pythagorasçılar, Philopoimen Kinikler ve Stoacılar etkisinde gelişmiştir. Temel felsefi yaklaşımı Platon’a daha yakındır, ancak evren kuramı ve etik alanında Aristoteles’ten, sayı kuramı konusunda Pythagoras’tan etkilenmiştir. Eski Ahit’i zamanın koşulları ve Yunan felsefesine göre tekrar yorumlamayı dendi, bu kapsamda Yahudi inançlarını Platon’un İdea Kuramı ile uzlaştırmaya çalıştı. Eusebios Hieronimus Philon’un görüşlerinin Platon’unkilere benzerliğini anlatmak için Yunanlılar arasında yaygın olan bir deyişi aktarır: “Ya Philon platonlaştı ya da Platon Philon gibiydi.” Düşünceleri Yeni-Platoncular üzerinde etkili oldu, pek çok Hıristiyan yazar ondan alıntılar yaptı.