Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Pindaros

Pindaros Kimdir

 

Pindaros: Yunan Lirik Şair

Pindaros, Pindarus, Pindar

MÖ: 518 yılındaThebai’de küçük bir köyde doğmuş Klasik Çağ şairidir.
Soylu bir aileden geldiği söylenir. Çok iyi bir eğitim alarak yetişmiştir. 20 yaşına geldiğinde şiir üzerine daha iyi eğitim almak adına Atina’ya gitmiş, yarışmalara katılmıştır.

Şiirlerinde yaşadığı dönemin siyasal ve sosyolojik konularına değinmiş, mitolojik olaylar üzerine de şiirler yazmıştır.

Pers işgalinden sonra Atinalıların Salamis Savaşı’ndaki kahramanlıklarını ve zaferlerini öven şiirleriyle büyük ün kazanan Pindaros, Sicilya Tiranlarının sarayına çağrılarak hem onları öven, hem de ahlak dersleri veren şiirler yazmıştır. Parlak imgelerle dolu, seçilmiş az sayıda sözcükle yazılmış, mısraları inceden inceye işlenmiş on yedi kitaplık şiirlerinden günümüze yalnızca, Epinikos başlığı altında toplanmış son dört kitabı ulaşabilmiştir.

Heyecan, zafer, yenilgi, dram ve trajedinin gözler önündeki bir toplamı olan Olimpiyatları şiirlerinde konu ettiği için bir bakıma “Spor Yazarlarının Babası” diye de anılır.

Pindaros Maraton Savaşı’nı (MÖ: 490) anlatan şiirinde, Philippides adlı askerin, Atina’ya 40 km’lik bir mesafede bulunan Maraton’dan koşarak gelmesi, zafer haberini vermesi ve yorgunluktan düşüp ölmesini anlatır.

Yazdığı birçok şiiri devrinin önemli isimlerine adamıştır. Hatta Büyük İskender’in, Thebai’yi işgal ettiğinde, şaire olan saygı ve hayranlığından dolayı evine dokunmadığından söz edilir.

MO 446/438) Argos’ta ölmüştür.

Eserleri
Humnoi – Hymns
Paianes – Paeans
Dithuramboi – Dithyrhambs (2 kitap)
Prosodia – Processionals (2 kitap)
Parthenia – Songs for maidens (3 kitap)
Huporchemata – Songs for light dances (2 kitap)
Enkomia – Songs of praise
Threnoi – Laments
Epinikia – Victory odes (4 kitap)