Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Pindaros

Pindaros kimdir?

 

1. Pindaros: M.Ö. 518-446 yılları arasında yaşamış Thebai'li şair. 

2. Pindaros: MÖ 518-446. Boiotia’lı lirik şair. Antik çağın en büyük dokuz lirik şairinden biri olarak kabul edilir. Soylu bir ailedendi. Küçük yaşlardan itibaren şiir ve müzikle ilgilendi, kadın şairlerin öğrencisi oldu. Bakkhylides’in çağdaşıdır. Polybios’un yazdığına göre Perslerin Yunanistan’a yaptıkları ilk seferde Thebialıların savaşa katılmamalarında Pindaros’un da sorumluluğu vardı. Eserlerinde de bu savaşa hiç yer vermemiştir. Daha sonra Perslere karşı kazanılan Salamis ve Plataia zaferlerini öven şiirler yazmıştır.

MÖ 480-460 arasında çeşitli yerlerden davetler almış, Sicilya, Kuzey Afrika, Makedonya ve Batı Anadolu’yu içine alan geniş bir coğrafyada seyahatler etmiştir. Hieron I ve Theron gibi yöneticilerle dostluk kurmuş, yanlarında yaşamıştır. Bu arada Büyük İskender’in de konuğu olmuştur. İskender Thebai’i yağmalarken bu misafirliğin anısına onun evine ve soyundan olanlara dokunmamıştır.
Daha Heredotos’un zamanında klasikleşmişti. Hellenistik Dönem bilginleri onun eserlferi üzerinde ayrıntılı çalışmalar yapmışlar, eserlerini on yedi kitapta toplamışlardır. Spor yarışmalarda ödül kazanan sporcuların, festivallerde ödül kazanan şairlerin zaferini kutlayan eseder yazmış, bunların içine mitolojik öğeleri katmıştır. Eserlerinde Dor lehçesini kullanmıştır. Yarattığı etkide eserlerinin orjinalliğinden çok döneminin hakim sınıfı olan aristokratların dünya görüşünü doyurucu şekilde işlemesinin rolü büyüktür. Plutarkhos “anlatıldığına göre Pan, dizelerinden ötürü Pindaros’a sevdalınır” der.

Voltaire onun için “arabacıların ve yumruk dövüşçülerin ozanı” nitelemesini kullanır.

Şu söz onundur: “Şairin ezgisi olmadan her erdem sessizlikte boğulur.”