Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Polemon

Polemon kimdir?

 

Polemon: MÖ 314/13- 270/69 arasında Akademia’nın başkanı olan Atina’lı filozof.

İnsanın doğasına göre yaşaması ilkesini ortaya koymuştur. Öğrencisi Zenon tarafından kurulan Stoacılık Okulu bu ilke üzerinde şekillenmiştir.

Diogenes Laertios onun felsefeye başlamasını şöyle anlatır: “Gençliğinde öy­le azgın, öyle haylazdı ki, tutkularını anında yerine getirebilmek için yanın­da para taşırdı Bir gün genç dostlarıyla anlaşıp başında çelenk ve sarhoş bir halde Ksenokrates’in okuluna daldı; Ksenokrates ise hiç bozuntuya ver­meden konuşmasını sürdürdü: Ölçülülük üzerine konuşuyordu. Delikanlı bu konuşmayı dinlerken yavaş yavaş kendini kaptırdı ve öyle büyük bir çabay­la çalışmalara sarıldı ki, herkesi geride bırakıp yüz on altıncı Olimpiyat’tan iti­baren hocasının yerine geçti.”
 

2. Polemon: MÖ 37-8 arasında Pontos kralı.

Marcus Antonius onu önce Lykaonia ve Kilikia’daki Partların idarecisi, daha sonra MÖ 37’de ise geniş­letilmiş Pontos Devletinin kralı yaptı. Actium Deniz Savaşı’ndan sonra Au­gustus Polemon’un unvanlarını onayladı ancak Marcus Antonius’u destekle­diği için arazisini küçülttü. MÖ 15’te emrine verilen Bosporos Krallığına ha­kim olmaya çalışırken öldürüldü. Yerine eşi Pythodoris geçti.

3. Polemon, Marcus Antonius: MS 88-144. Laodikeia’lı sofist filozof.

Varlıklı bir aileye mensuptu. Traianus, Hadrianus ve Antonius Pius’un ar­kadaşıydı. Smyrna kentinin vatandaşı olmuş, kentte hayır işleri yapmıştır.
Fizyonomi (dış görünüşe bakarak karakteri özelliklerini belirleme) alanında­ki çalışması ile hatırlanır. Bu eserinde, örneğin, Hadrianus’un gözlerinin par­lak ve ışıklı olmasının saf Yunan olmanın bir belirtisi olduğunu yazar.